ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Netolicko okem kameramana České televize

ZPRÁVA - Pět let fotil své rodné Netolicko a některé snímky dával na facebook. Tam si jich všimla ředitelka netolického muzea, a tak vznikla nová fotografická výstava o Netolicku.

    

  

# Čtvrtek 27/7 2023 – FOTO: Ivan Janota

TEXT: Tomáš Přibyl a Ivan Janota

Od půlky července hostí netolické muzeum JUDr. Otakara Kudrny výstavu fotografií netolického rodáka a dlouholetého a zkušeného kameramana České televize Josefa Nekvasila. Ten se do svého rodného kraje rád vrací a při svých procházkách tu začal fotit do šuplíku, přičemž sem tam nějakou fotografii vystavil na největší sociální síti.

A ředitelka muzea Zuzana Leherová mu jednou do komentářů napsala, zda by nechtěl z těchto snímků připravit výstavu. Josef Nekvasil měl radost, že pět let jeho práce bude mít využití, a tak souhlasil. Takto v podstatě až domácky vznikla výstava, kterou netolické muzeum hostí až do konce srpna.

Radost přitom neudělá jen milovníkům fotografií krajiny, ale zejména obyvatelům Netolicka, kteří tu najdou místa, která znají i neznají. Snímky jsou vystaveny bez popisků, a tak si návštěvníci mohou nad záběry lámat hlavu, kde která fotografie vznikla. Ani znalci Netolicka si přitom často nejsou jisti, protože Josef Nekvasil se umí na rodný kraj podívat neotřelým způsobem. Kde snímky vznikly, je pak možné zjistit v brožuře, kterou k výstavě vydalo muzeum.

Osmašedesátiletý netolický rodák Josef Nekvasil vystudoval střední průmyslovou školu filmovou a poté také obor kameraman na FAMU. Už jednačtyřicet let pracuje s kamerou pro Českou televizi, kde se podílel na dlouhé řadě pořadů – od dokumentů přes hranou tvorbu až k portrétům.

Na vernisáž si pozval svého kolegu z České televize – dramaturga, spisovatele, autora textů i hudby a režiséra dokumentů Bedřicha Ludvíka, s kterým spolupracoval například na dokumentech Paměť stromů nebo Zpět k pramenům.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky