ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Z prachatické radnice může být solární velmoc

ZPRÁVA - Odborníci dali Prachaticím zelenou k vybudování osmi solárních elektráren. S přípravou prvních dvou už se začíná a časem by jich mohla radnice vybudovat desítky.

    

  

# Čtvrtek 27/7 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatická radnice si nechala letos v první polovině roku zpracovat studii od brněnské firmy PKV Build, která měla odpovědět na otázku, jestli je smysluplné a proveditelné budovat solární elektrárny na objektech městských škol a školek a také na čistírně odpadních vod a sportovní hale. A odpověď studie za zhruba 340 tisíc korun je ano.

Celkem studie potvrdila možnost vybudovat elektrárny na osmi objektech - třech budovách základních škol a třech mateřských školách s výjimkou té v Krumlovské ulici. A vhodné jsou i střechy čistírny odpadních vod a sportovní haly. Před několika dny pak vedení města v tiskové zprávě uvedlo, že do budování elektráren na čistírně a hale s pustí hned.

„Předpokládané náklady této první etapy činí necelých pět milionů korun bez daně z přidané hodnoty. K financování ovšem chceme využít dotaci z modernizačního fondu, jejíž výše by měla dosáhnout částky přibližně dvou milionů korun,“ uvedl prachatický starosta Jan Bauer. Radní už dali úředníkům pokyn, aby zahájili přípravu projektu a žádosti o dotaci.

Rozhodnutí o vybudování elektráren i na střechách škol a školek však zatím musí počkat. „Víme, že odběrové křivky, respektive schopnost použít vyrobenou elektřinu je nejproblematičtější u škol, protože ty jsou většinou v době největších výkonů během prázdnin zavřené,“ uvedl starosta pro prachatickoNEWS.CZ.

Radnice proto bude čekat na schválení nového zákona o komunitní energetice, který už je ve sněmovně. „V praxi by měl umožňovat sdílet v rámci města, jednotlivých budov a vlastníků vyrobenou přebytkovou energii,“ řekl Jan Bauer s tím, že v případě jasně nastavených pravidel tímto zákonem by se město mohlo pustit do budování solárních elektráren jak na školách a školkách, tak i na městu patřících bytových domech. Takových objektů vlastní radnice desítky a pokud by je pokryla solárními panely všechny, stala by se asi největším producentem elektřiny ze slunce v našem okrese.

Vedení města přitom připustilo, že s přípravou solárních elektráren chvátá. Se zadáním studie nečekalo na městskou energetickou koncepci, která se připravuje, a firmu, která studii připravila, vybralo bez výběrového řízení. „Tak, jak se zužuje možnost připojování těchto projektů v rámci některých sítí, nám připadá vhodné, abychom nečekali, ale spíše chvátali,“ vysvětlil to starosta Jan Bauer zastupitelům.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky