ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Opatrnost zaměstnavatelů Prachaticka nemizí

ZPRÁVA - Podle statistik Úřadu práce o nezaměstnanosti klesl od konce covidových restrikcí počet volných míst v okrese Prachatice zhruba o čtvrtinu.

    

  

# Středa 26/7 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Před covidovou krizí se počty volných míst na Prachaticku držely zhruba kolem dvou tisíc. I v době covidových restrikcí se přitom pohybovaly s menšími výkyvy kolem této hodnoty. V posledním zhruba roce a čtvrt však jejich počty postupně klesají. Na konci června jich bylo podle statistik Úřadu práce jen 1510. Meziměsíčně jich přitom ubylo hned 117, což je jeden z největších meziměsíčních poklesů za několik let.

Zaměstnavatelé tak evidentně reagovali a reagují na loňské problémy s cenami energií a také na vysokou inflaci. Ta sice pozvolna klesá, ale ke snesitelným hodnotám kolem dvou procent se má dostat podle prognóz České národní banky až příští rok. A podobné je to s výkonem celé ekonomiky. Po poklesu a stagnaci je očekáván mírný růst (0,5 %) až v letošním druhém pololetí a příští rok má růst HDP o tři procenta.

Pokud budou mít prognózy České národní banky pravdu, mohl by zájem zaměstnavatelů na Prachaticku o nové zaměstnance v příštích měsících opět mírně růst. S náborem to ale i pak budou mít těžké, protože na nedostatku lidí na práci se na trhu nic nemění. Na konci května bylo na Prachaticku bez práce podle statistik Úřadu práce jen 909 lidí a na konci června 874. Míra nezaměstnanosti tak byla jen 2,3 %.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky