ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Desinfekční vykradač chat řádil i na Prachaticku

ZPRÁVA - Policie chytila zloděje, který u sebe měl věci, které mohl vzít i z vykradených objektů v okrese Prachatice. Kriminalisté proto nyní hledají jejich majitele.

    

  

# Středa 19/7 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Policie České republiky

V případu, ve kterém se policisté nyní obracejí na širokou veřejnost, jde o osmačtyřicetiletého recidivistu, který letos vykrádal v zimě a na jaře rekreační objekty v jižní polovině Jihočeského kraje - včetně okresu Prachatice. Trvalý pobyt má na Českobudějovicku, po kraji se pohyboval vždy pěšky s krosnou a trestnou činnost páchal zásadně sám.

Nechával za sebou přitom poměrně jasnou stopu. „Na místech činu rozléval dezinfekci s tím, že myslel, že po sobě zničí všechny stopy. To se mu však nepovedlo. Policisté i tak nasbírali dostatek důkazů, aby ho mohli začít stíhat pro trestné činy krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci,“ řekla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Muž má na svědomí v minulosti řadu trestných činů a z vězení byl propuštěn jen dva měsíce před svou zatím poslední sérií vloupání. I proto je nyní stíhán vazebně. Od února do května přitom stihl napáchat škody za bezmála půl milionu korun a policisté mu zatím přisuzují více než desítku vykradených rekreačních objektů.

„V těch přebýval, konzumoval zde nalezené potraviny, ale také ničil zařízení chat a kradl. Koncem května jej dopadli policisté z obvodního oddělení Trhové Sviny přímo v jednom z objektů. V době zadržení měl u sebe věci pocházející z předchozí trestné činnosti, které policistům vydal. Neuvedl však, kde k nim přišel,“ dodala mluvčí.

Na případu se podílelo několik obvodních oddělení Policie ČR, ale vedou ho kriminalisté z Českých Budějovic. A ti se nyní obrátili na veřejnost s dotazem, zda někdo nepoznává věci, které byly u recidivisty zadrženy. Jde o lup, který nemusí pocházet jen z objektů, o jejichž vykradení už policie ví.

Kriminalisté proto zveřejnili fotografie věcí s výzvou. „Pokud jste majiteli některých z odcizených věcí nebo víte, z jakého pochází objektu, kontaktujte, prosím, policii na telefonním čísle 158. Pomozte tak kriminalistům najít další poškozené. Děkujeme za spolupráci,“ řekla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky