ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Z pěší zóny v Poštovní ulici zřejmě nic nebude

ZPRÁVA - Záměr podnikatelů proměnit prachatickou Poštovní ulici v pěší zónu spěje zřejmě do ztracena. Důvodem jsou byrokratické podmínky nastavené radou města.

    

  

Pátek 21/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

„Nevíme, na čem jsme, co čekat a jak bude složité nakonec cokoliv slibovat nebo organizovat. Máme svou práci, která nás živí, provoz čajovny je pro nás zájmový neziskový projekt, a je nám líto času shánět pro úředníky z jednoho úřadu potvrzení ze dveří, které mají v tom samém úřadu přes chodbu. Čekal bych trochu podpory a snahy věc usnadnit,“ tak reagoval Václav Pancer z Čajovny U hrušky na náš redakční dotaz, proč nebyla pěší zóna v ulici dosud spuštěna.

O uzavření 45 metrů dlouhé Poštovní ulice pro automobilovou dopravu od začátku května do konce září požádala Čajovna U hrušky, Kavárna Nebe a Obchůdek u Barborky. A to s jednoduchým záměrem vytvoření plnohodnotné sezónní pěší zóny v prachatickém historickém jádru. Radní záměru vyšli vstříc a s vytvořením klidové zóny v Poštovní ulici na pět měsíců souhlasili. Jenže přidali také řadu podmínek.

A právě tyto byrokratické podmínky, které ne vždy dávají smysl, žadatele o vytvoření pěší zóny otrávily. „Máme ponechat tři metry široký jízdní pruh. - Byl někdo někdy v té ulici vůbec? Má pět metrů, takže nám zůstane na každé straně metr??!!“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ Václav Pancer.

Podle něj do ulice ani nezajíždí popeláři a pro hasiče podle jeho informací pěší zóna také není problém. Zásobování by šlo řešit tím, že se omezí na ranní a dopolední hodiny a zbytečná se zdá i podmínka, aby Poštovní ulice byla otevřena, když se koná nějaká akce na náměstí.

„Když bude jakákoliv uzavírka Velkého náměstí, tak musí zůstat Poštovní plně průjezdná??? My ale přece chceme, aby se dalo připojit k akci, která se děje na náměstí a mohli být v Poštovní lidé, ne průjezd aut…“ dodal další námitky k byrokratickým podmínkám Václav Pancer. Náměstí a Poštovní ulici je přitom možné v případě uzavírky objet buď Horní a Neumannovou ulicí nebo Dlouhou ulicí.

„Je to celé nějaké vysilující a nešťastné, takže jsme veškeré plány zrušili, až na jeden koncert Ruchadze bandu v srpnu,“ uvedl Václav Pancer závěrem. Situace přitom vypadá tak, že s žadateli o pěší zónu podmínky stanovené rozhodnutím rady města nikdo ani nekonzultoval a chybí někdo, kdo celou věc prosadí a sladí všechny zájmy. Bez toho zřejmě celý plán vyšumí.

Snahy o převedení Poštovní ulice do klidového režimu se datují několik let nazpátek. V zastupitelstvu v jejich čele stála v minulém volebním období zastupitelka Barbora Koritenská. Té se nakonec podařilo prosadit, aby ulice byla v sezóně uzavřena alespoň o víkendech. Nyní už nefunguje ani to a v ulici se dál vesele parkuje, i když je to zakázané.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky