ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Velké náměstí dostane nabíjecí stanici elektrokol

ZPRÁVA - V Prachaticích začala fungovat nová nabíjecí stanice pro elektrokola u vstupu na koupaliště Hulák a na pořízení další uvolnila rada města 83 000 korun.

    

  

# Neděle 16/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Nabíjecí stanice pro elektrokola, která získávají na čím dál tím větší oblibě, začala v tomto týdnu fungovat u vstupu na veřejné koupaliště Hulák. Město ji dostalo zcela zdarma v rámci projektu Sev.en Energy for Bikers. Kabely k ní je možné si půjčit v pokladně koupaliště.

„Jedná se o nabíjecí stanici až pro osm najedou nabíjených elektrokol standardu Powerbox.one - což vyhoví devadesáti procentům všech elektrokol na českém trhu – a má i dva porty pro nabíjení systému Bosch, který využívají hojně elektro-cyklisté z Německa a Rakouska,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ Jiří Srch – referent odboru stavebně správního a regionálního rozvoje radnice.

A o pořízení další stanice rozhodli nedávno radní, když na ni uvolnili rozpočtovým opatřením 83 000 korun. Umístěna bude v levé dolní části Velkého náměstí u kašny vedle kamenného sloupku s elektřinou. Město k ní nechá přesunout nedaleký kovový stojan na kola. O montáž se postarají městské technické služby.

Nová stanice pro dobíjení elektrokol na Huláku.

„Dodavatelem bude firma PowerboxOne. Jakmile bude nabíjecí stanice zprovozněná, firma ji uloží do databáze nabíjecích stanic, která je sdílena se serverem Firmy.cz a Mapy.cz. Zcela automaticky pak vznikne nový adresní bod s touto nabíjecí stanicí na mapovém portálu ve vrstvě "nabíjecí stanice pro elektrokola" - viz. www.powerbox.bike,“ dodal Jiří Srch.

Náklady na dobitou elektřinu bude hradit město. Jedno dobití by podle odhadu, s kterým město pracuje, mělo stát zhruba korunu a dvacet haléřů při ceně šest korun za kWh. „Náklady na spotřebu energie za celou sezónu na jedné stanici se pohybují okolo pěti set korun,“ uvedl Jiří Srch.

Stanice na náměstí bude moct dobíjet najednou až šest kol a stát bude 63 000 korun. Zbytek z uvolněných peněz půjde na náklady spojené s instalací a propagací. Dobíjení by přitom mělo být pro cykloturisty na náměstí zdarma a kabely pro dobíjení pro ně budou připraveny v informačním centru ve staré radnici.

„S rozvojem elektrokol se významným způsobem zvyšuje počet návštěvníků využívajících možnosti pohybu na elektrokolech a již samozřejmou podporou takového druhu turistiky je možnost si elektrokolo dobít. Prachatice by v tom neměly zůstat pozadu, pokud chtějí turistický ruch podporovat a využít jeho přínosu. Jedním z míst, kde by měli turisté možnost dobíjení najít, je bezpochyby centrum města, kam každý turista zavítá,“ vysvětlil důvody pro nákup stanice na náměstí místostarosta Jakub Nepustil.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky