ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatičtí klarinetisté přivezli už třicátou cenu!

ZPRÁVA - Klarinetový soubor Prachatice vyrazil opět na mezinárodní festival do Bratislavy, kde se mu tradičně velmi daří. A i letos tady získal zlaté pásmo.

    

  

# Čtvrtek 13/7 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl Klarinetový soubor Prachatice

„Mezinárodní hudební festival v Bratislavě s názvem Youth I je známý tím, že se zde scházejí hudební soubory, orchestry i pěvecké sbory z celého světa. V této letní době se jedná o prestižní kulturní akci trvající čtyři dny. Světové zastoupení zde měly orchestry z Filipín, USA a evropských zemí,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí prachatických klarinetistů Jan Hovorka.

Klarinetový soubor z Prachatic hraje už sedmnáct let a je asi nejčastěji koncertujícím hudebním tělesem na evropských festivalech z našeho okresu. Celkem má na kontě už zhruba čtyři sta koncertů a zlaté pásmo přivezené z Bratislavy je už jeho třicátou cenou – dvacet sedm z nich je zlatých a tři stříbrné.

„Ceny jsou hezké zpestření naší celoroční práce. Smysl naší činnosti však hledáme v přímém kontaktu s posluchači na koncertech a vystoupeních. Ta mají smysl především v tom, že umožňují prezentaci naší práce i hledání dalšího směřování. Neustále je co zlepšovat. Velké poděkování proto patří všem, nejen na sociálních sítích, za upřímné gratulace a podporu. Moc si toho vážíme,“ dodal Jan Hovorka.

Nyní se klarinetisté chystají na další vystoupení – nejbližší je čeká ve Vadkově. A také připravují po čtyřech letech nové CD. Na kontě jich mají už šest a sedmé má vyjít letos 14. prosince. „Bude to kompilace nových živých nahrávek od loňského léta až po současnost,“ řekl Jan Hovorka.

V Bratislavě Klarinetový soubor Prachatice vystoupil ve složení: Jan Hovorka, Petr Chalupský, Tomáš Janoušek, Vít Neužil a Petra Sovová. A za sedmnáct let existence souborem prošli také: Jaroslav Masáček - basklarinet (10 let), Jiří Pecka basklarinet (2 roky), Zdeněk Pudivítr - klarinet (3 roky), Alexander Ragáč (1 rok) - dříve existovalo ještě klarinetové kvinteto v pěti hráčích.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky