ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Požár třídící linky ovzduší ve Vimperku neohrozil

ZPRÁVA - Velký požár haly s odpady a třídící linkou ve Vimperku likvidovali hasiči už druhou noc. Celkem se jich tu vystřídalo na sto z osmnácti jednotek.

    

  

# Středa 12/7 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl HZS Jihočeského kraje

Požár v areálu třídírny odpadů v bývalých dolních kasárnách ve Špidrově ulici ve Vimperku byl ohlášen na tísňovou linku v úterý 11. července dvacet osm minut po půlnoci. A v jeho likvidaci hasiči pokračovali i dnes ve středu 12. července. Jen v noci na dnešek je zdržela bouřka.

Hasiči také potvrdili, že měřili koncentrace škodlivých látek v ovzduší. „Žádné nebezpečné koncentrace nebyly naměřeny,“ uvedla k tomu jihočeská mluvčí hasičů Vendula Matějů a dodala. „Velitel zásahu dále nařídil kontrolu hasební vody unikající z požářiště a požádal o spolupráci odbor životního prostředí vimperského městského úřadu a Českou inspekci životního prostředí. Kontaminace se nepotvrdila.“

Ještě v úterý 11. července v 13:30 hasiči snížili stupeň požárního poplachu a večer museli povolat kontejner s pohonnými hmotami, které jednotkám na požářišti začínaly docházet. „Velitel zásahu si dále vyžádal osvětlovací balón pro řádné nasvícení požářiště v nočních hodinách. A stále je nezbytné dodávat další a další dýchací techniku,“ dodala další informace Vendula Matějů a pokračovala: „V 18:30 hodin pak začalo těžkou technikou Záchranného útvaru HZS ČR rozebírání kovové konstrukce haly. Kolegové z ZÚ HZS ČR pracovali nepřetržitě až do půlnoci. Ve své práci pokračují dnes (12. 7. 2023) od páté hodiny ranní.“

V úterý večer a ve středu v ranních hodinách proběhlo také další střídání hasičů. Na požářiště přijeli s dalšími cisternami profesionální hasiči ze stanic Křemže, Suché Vrbné a Český Krumlov, další dopravní automobily vyslaly také jednotky SDH obcí Radhostice, Masákova Lhota a Putkov. U požáru se za oba dny vystřídala již téměř stovka hasičů z osmnácti profesionálních a dobrovolných jednotek.

„Komplikaci u zásahu způsobila v noci silná bouřka. Vítr strhnul a zničil osvětlovací balon. V půl třetí velitel zásahu rozhodnul o ukončení činnosti z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů, hasební práci jednotky zahájily až po bouřce o dvě hodiny později,“ řekla také mluvčí.

# PRVNÍ ZPRÁVA Z Úterý 11/7 2023:

Třídírna v areálu bývalých dolních kasáren ve vimperské Špidrově ulici začala hořet zřejmě někdy kolem půlnoci. Nejprve přitom nebylo jasné, o jak velký požár jde, a tak operační důstojník poslal na místo profesionální hasiče z vimperské stanice, která leží jen zhruba čtyři sta metrů od požářiště. A vyjely také jednotky SDH Hrabice a Svatá Máří.

„Poté, co první jednotka podala zprávu, že se jedná o požár velké haly, následovalo povolání dalších cisteren a výškové techniky ze stanice Prachatice a jednotek SDH obcí Čkyně, Vimperk a Zdíkov. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Velitel zásahu pak hlásil po průzkumu, že hoří hala s recyklační linkou separovaného odpadu. Hala hořela v plném rozsahu a uvnitř byl naskládaný odpad. Ze sousední haly hasiči vyvezli ven stroje, které chránili před požárem ochlazováním. Další posily následně vyjely na pomoc ze stanice profesionálů ve Strakonicích a povolány byly i jednotky SDH obcí Stachy a Budilov.

Na místě tak zasahovaly dva automobilové žebříky, ze kterých byla hala hašena a ochlazována. Dále pak dvanáct cisteren pro dostatek hasební vody, dopravní automobil a kontejner nouzového přežití, který je důležitý jako zázemí pro zasahující hasiče.

„Velitel zásahu si dále vyžádal dokumentační skupinu HZS Jihočeského kraje. Pomocí dronů a termokamery je možné lépe zmonitorovat požářiště a pak rozhodnout o efektivní taktice zásahu. Na požářiště je zároveň dovážena pitná voda a především další dýchací technika,“ dodala dnes 11. července ráno další informace mluvčí Vendula Matějů.

Na místo také zamířila těžká technika ze Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbiroha, pomocí které budou rozebírány železné konstrukce a vyvážen z haly odpad. Požár byl lokalizován zhruba v půl páté ráno, ale zásah hasičů potrvá ještě další hodiny. Odhad škody zatím počítá s tím, že půjde o desítky milionů korun a příčina je zatím v šetření.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky