ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Mládí vydražila firma stavící apartmány v horách

ZPRÁVA - Chata Mládí na Zadově by se měla dočkat nového majitele. Jihočeský kraj ji nabídl k prodeji a vydražila ji firma investující do horských apartmánů.

    

  

# Středa 12/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Chata byla od roku 2016 dva roky zavřená pro nerentabilnost a pak ji dostalo na starosti Krajské školní hospodářství. To zhruba po roce od obnovení jejího provozu začalo v roce 2019 připravovat její rekonstrukci a mělo k tomu podporu i tehdejšího vedení kraje a většinové koalice v krajském zastupitelstvu.

Tehdy opoziční ODS ale záměr kritizovala s tím, že podobné objekty mají podle jejího názoru provozovat soukromí majitelé. Po krajských volbách, když většinovou koalici sestavila ODS, tak došlo k přehodnocení záměru na rekonstrukci a krajské zastupitelstvo rozhodlo chatu prodat.

Jako dražitel byla vybrána zlínská Dražební společnost Morava, která musela dražbu opakovat. V prosinci loňského roku se žádný zájemce o chatu nenašel a při druhém pokusu ji vydražila letos v dubnu pražská firma Aequitas rezidence jedna. A to za odhadní cenu 30 300 000 korun s tím, že by tuto sumu měla zaplatit do 24. července.

Podle internetového výpisu z obchodního rejstříku vznikla tato firma týden před opakováním dražby. Založena byla mateřskou společností Aequitas Capital Investment. Ta o sobě na svém webu píše: „Jsme investiční skupina, která buduje síť aparthotelových rezidencí. Stavíme apartmány v těch nejatraktivnějších lokalitách českých hor. Přičemž poptávka po tzv. druhém bydlení na horách stále roste. Investice do našich projektů je proto zajímavou investiční příležitostí.“

Obě části chaty mají zastavěnou plochu zhruba 700 m2. Uvnitř je sedmnáct pokojů a devět apartmánů i kuchyň a jídelna s kapacitou sto lidí. Toalety a umývárny jsou společné na chodbě. Vytápění funguje na propan butan. Nového majitele tak čeká velká investice.

V minulém volebním období kraj uvažoval, že v chatě ležící zhruba tři sta metrů od největší zadovské sjezdovky Kobyla vybuduje při rekonstrukci třeba i saunový svět nebo půjčovnu elektrokol, případně i kavárničku. A pak měla chata sloužit také pro lyžařské kurzy krajem zřizovaných škol s tím, že by nabídla příznivější ceny než trh a kurzy by si tak mohli dovolit i žáci z méně majetných rodin.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky