ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Světáci měli na Kratochvíli rekordní návštěvnost

ZPRÁVA - Letošní divadelní léto na Kratochvíli se netolickým ochotníkům opravdu vydařilo. Nemuseli rušit ani jedno představení a zaznamenali rekordní počet diváků.

    

  

# Úterý 11/7 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: Ivan Janota a Tomáš František Přibyl

Dvaatřicáté divadelní léto v zahradě renesanční Kratochvíle nabídlo i letos dvanáct představení. Ochotnický soubor Tyl Netolice pro ně nastudoval hru podle filmové komedie Světáci z 60. let. A i když není předloha příliš známá mezi mladšími diváky, zabodovali ochotníci u publika nebývalým způsobem.

„Odehráli jsme všech dvanáct plánovaných termínů, což je super. V minulosti jsme alespoň dvě až tři plánovaná představení za sezónu pro nepřízeň počasí rušili. I díky tomu naše Světáky letos zatím vidělo 2.500 diváků, což je opravdu rekord. Nejvíce diváků přišlo ve sváteční večer 6. července a to 362,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ principálka souboru Zuzana Leherová.

I proto jsou netoličtí divadelníci s letošním létem velmi spokojeni a děkují publiku za přízeň. „Nyní vyrážíme na naše už tradiční štace Lomec, Vadkov a Dobčice a na podzim jsme pozváni do Strunkovic a Chvalšin. Pochopitelně si jistě dáme Světáky i v netolickém divadle,“ dodala principálka. Pozvánky na další představení najdete mezi přiloženými fotografiemi, které jsou z premiéry.

Fasádníky, kteří jsou hlavními hrdiny této komedie, hrají Petr Novák, Petr Šmíd a Petr Bursík. Role tří žen, které se je pokusí využít, hrají Alena Reisingerová, Eva Bouzová a Iveta Uhlíková, která navíc představení režírovala s Miroslavem Mikešem. Postavu paní Trčkové, která vše vede k setkání fasádníků a dam, hraje principálka souboru Zuzana Leherová.

Světáci jsou černobílou komedií, která je známá spíše u střední a starší generace, a kterou natočil oblíbený český režisér Zdeněk Podskalský. Film měl premiéru v roce 1969 a pojednává o partě tří fasádníků, kteří chtějí prožít alespoň jednu noc na vysoké úrovni ve víru velkoměsta a na splnění tohoto snu věnují velké prostředky a úsilí.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky