ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Celková cena letního kina je 67.748.760 Kč s DPH

ZPRÁVA - Vedení prachatické radnice nechalo pro zastupitele spočítat všechny náklady spojené s výstavbou letního kina. Jen lanová konstrukce stála 3,6 milionu.

    

  

# Pondělí 10/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Zpráva s kompletními náklady na letní kino, kterou dostali na vědomí zastupitelé, je poměrně stručná a neobsahuje žádné politické hodnocení této investice. Už samotné předložení tohoto součtu na veřejném jednání však není obvyklé a politickým krokem je.

Celkový součet nákladů ve výši 67.748.760 Kč s DPH obsahuje například i výdaje na projektovou dokumentaci. Ta byla dokončena v roce 2018 a zhruba tři roky do února 2021 se čekalo na rozhodnutí o realizaci. To přišlo v době nejhlubší covido-ekonomické krize. Tehdejší koalice investici protlačila většinou jediného hlasu díky podpoře KSČM.

Výběrové řízení vyhrála firma LUSPOL SE s cenou 51.857.077 Kč (včetně DPH). Pak ale začala cena postupně bobtnat. Ke smlouvě bylo uzavřeno šest dodatků v součtu za zhruba pět milionů korun. Audiotechnika vyšla na zhruba 2,9 milionu korun a dodávka a montáž lanové konstrukce stála i s DPH zhruba 3,6 milionu korun. Konstrukce s lany a kotouči má evokovat staré časy kinematografie.

Současná koalice do nákladů započítala i zhruba 820 tisíc korun na rozšíření parkovacích míst u kina a do zprávy také uvedla, že „Dle informace od FO bylo nárokováno zpět DPH ve výši 10.802.412,- Kč“. Bezmála jedenáct milionů korun by se tak mohlo vrátit do rozpočtu radnice.

Jen pro představu a porovnání – i v případě vrácení DPH vyjde kino město na zhruba 57 milionů korun, což je zhruba jedna sedmina jednoho ročního prachatického rozpočtu. To odpovídá tomu, jako by například České Budějovice investovaly do letního kina půl miliardu korun.

Fotografie jsou z otevření kina, prvních představení a zachycují i lanovou konstrukci dokončenou letos na konci května:

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky