ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Lokálka údolím Volyňky slavila 130 let provozu

VIMPERK/FOTOREPORTÁŽ – Železniční nádraží ve Vimperku hostilo v sobotu velkou oslavu. Trať, která sem vede údolím Volyňky ze Strakonic, má kulaté výročí.

      

  

 

 # Neděle 21/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš Přibyl a Sarah Bende 

Letos je to 130 let od chvíle, kdy do Vimperka po nové trati od Strakonic přijel první vlak. A Stifterůf pošumavský železniční spolek, známý svou láskou k šumavským lokálním tratím a jejich historii, si proto řekl, že takové výročí nemůže neoslavit. A tak s řadou partnerů nachystal na sobotu 20. května velkou oslavu.

Jejím centrem byla samotná trať, po které jezdily motorové vlaky, a hlavně pak vimperské železniční nádraží, kde byl připraven bohatý program. Spolek přitom nevzal návštěvníky oslav až do nejstarší historie trati, ale program připravil v duchu motorových 70. a 80. let dvacátého století, a to i proto, že letošní rok je i devadesátým pátým rokem provozu motorových vozů na Šumavě.

„Návštěvníci si mohli prohlédnout výstavu lokomotiv, motorových vozů a mechanizace, projet se drezínou na ruční pohon či navštívit depozitář železničního spolku. Připraveno bylo i drobné občerstvení, doprovodný kulturní program a promítání pohádek. Nechyběl ani prodej upomínkových předmětů nebo pohlednic,“ uvedl jednatel Stifterova pošumavského železničního spolku Vladislav Šlégr a dodal: „Nezapomněli jsme však ani na příznivce silniční techniky. Po celý den byla v prostoru železniční stanice Vimperk vystavena historická užitková i osobní vozidla a hasičská technika. Z nádraží byla navíc po Vimperku zavedena městská doprava historickými autobusy.“

Hlavním zážitkem však bylo několik jízd vlakem. Hned krátce po deváté hodině ráno přitáhla lokomotiva T435 Hektor první z nich ze Strakonic a z Vimperka byly během dne vypraveny také dva zvláštní vlaky vedené historickým motoráčkem zvaným Singrovka do Čkyně a zpět.

A navíc se tu křtila i kniha. Respektive její druhé rozšířené a modernizované vydání. Napsal ji jednatel spolku Vladislav Šlégr, jmenuje se Lokálka údolím Volyňky a jejími patrony a křtiteli se stali Jan Šatava ze společnosti Railway Capital a Pavel Fábera z GW Train Regio.

Kniha mapuje historii a současnost trati ze Strakonic do Vimperka. „Ta kniha má 202 stran, 254 fotografií a čtyřicet dva dobových vyobrazení. Ale textu je v ní také hodně a řada informací a fotografií v ní bude pro čtenáře nová,“ řekl moderátor sobotní vimperské slavnosti Roman Hajník.

"Za podporu oslav děkuje Stifterův pošumavský železniční spolek především městům Vimperk, Volyně a Strakonice, obcím Radošovice, Přední Zborovice, Malenice, Lčovice, Čkyně a Bohumilice, společnosti GW Jihotrans, hasičským sborům a zejména pak všem cestujícím a návštěvníkům, bez kterých by žádná naše akce neměla smysl. Celkem bylo přepraveno více než 500 cestujících a oslavy navštívilo přes 1000 návštěvníků," řekl závěrem Vladislav Šlégr.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky