Text:
TOMÁŠ PŘIBYL
Sezóna veřejného pečení chleba, placek a
housek začíná v Lenoře tradičně poslední sobotu v dubnu.
Letos se ale rozhodl veřejný pekař Miroslav Kutlák pro
změnu, která je novinkou. Poprvé se tu tak bude péct na
Velikonoce v sobotu 16. dubna od devíti do třinácti hodin.
Velikonoční pečení přitom určitě nabídne i
netradiční sortiment. Co vše tu bude k ochutnání, je však
zatím tajemstvím. „Co se bude péct, bude překvapení i pro
mě. Myslím, že velikonoční pečení není špatný nápad – bude
prodloužený víkend a lidé určitě budou mít zájem,“ uvedl pro
prachatickoNEWS.CZ lenorský starosta Antonín Chrapan.
Veřejnost tak bude moct v sobotu částečně
dohnat, o co přišla v covidové době. I na zdejší pečení ve
veřejné peci z 19. století se vztahovaly restrikce a před
nimi tu byl provoz omezen kvůli výbuchu sousedního domu.
Navíc tu v posledních dvou letech dochází k
předávání žezla veřejného pekaře, které od místního
dlouholetého pekaře Augustina Sobotoviče přebírá Miroslav
Kutlák. Recepty na zdejší vyhlášené placky, housky a chleba
se však nemění a jsou zárukou pochutnání a garancí toho, že
se sem vždy vyplatí vyrazit.
|