ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Mladí zdravotníci ukázali, že nejsou z cukru

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Na oblastní soutěži mladých zdravotníků změřili letos své síly a dovednosti žáci ze zdravotnických kroužků dvanácti základních škol okresu Prachatice.

# Sobota 11/5 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY, text: Zuzana Pelikánová

Foto: Zuzana Pelikánová, Andrea Langová, Julie Brašničková

a Milena Hasíková, Lucie Jiroušková

Celkem v nepříznivém počasí soutěžilo dvaadvacet družstev. Poprvé po patnácti letech jsme během soutěže pořádně zmokli, ale soutěžící i organizátoři se nezalekli a soutěž proběhla až do konce. A za to jim patří veliká pochvala!

Zahájili jsme ještě v suchu a s optimismem, co se týká nejen počasí. Za organizátory celé akce všem soutěžícím přáli mnoho úspěchů zástupci pořádajících organizací, předsedkyně Oblastní výkonné rady Oblastního spolku Českého červeného kříže Prachatice a hlavní rozhodčí soutěže Silvie Alžběta Chmelíčková, ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru Prachatice pan Milan Raba a za Územní odbor Policie ČR mluvčí Martina Joklová. K přivítání se připojili také starostka Města Vimperk Jaroslava Martanová a místostarosta Města Prachatice Jakub Nepustil.

Někomu se dařilo lépe, někdo se nechal zaskočit, někdo měl kolem sebe početné obecenstvo… Na soutěžních stanovištích se děti setkaly nejen s ošetřením různých poranění, musely si poradit s otravou léky, amputací ruky, poraněním kloubů, transportem zraněných, obvazovou technikou a také s hasičskými dovednostmi.

Letos jsme připravili i nesoutěžní stanoviště, kde bylo velmi důležité zhodnocení situace. Soutěžící tak měli možnost setkat se s nebezpečným agresorem anebo s hádankou, zda lední brusle na nohou začátkem května znamenají, že první pomoc již poskytovat nemusíme.

O umístění družstev pak rozhodovalo i několik málo bodů a výsledky byly někdy velmi těsné. Vítězi na prvním i druhém stupni byla ZŠ Vacov. Obě družstva tak postoupila na krajské kolo 27. května na Kramolíně. Moc děkujeme partnerům HZS Prachatice, SZŠ a VOŠS České Budějovice, pracoviště Prachatice, Policie ČR, DDM Prachatice, ZŠ Netolice a ZŠ Vodňanská za pomoc s organizací akce.

Oblastní soutěž mladých zdravotníků podporuje také Ministerstvo zdravotnictví a Jihočeský kraj. Obrovský dík patří všem dobrovolníkům, kteří nelitovali svého času a podíleli se na přípravě soutěže, ať už jako rozhodčí, figuranti nebo organizační pracovníci.

A co na to paní učitelky, které se o výuku první pomoci na školách zasloužily nejvíce?
Eva Hejlková, Jana Slepičková, ZŠ Čkyně: Cítím potřebu předávat dětem základy první pomoci, které se jim budou hodit v životě. Oceňuji přístup těch, kteří se v této oblasti vzdělávají dobrovolně a rádi.

Daniela Reindlová, ZŠ Stachy: Kroužek vedu už pět let, protože děti o něj mají zájem.
Pavlína Kopáčiková, ZŠ Vacov: Kroužek vedu patnát let (nejsem si jistá :). Myslím si, že co se děti na kroužku naučí, je do jejich dalšího života velmi důležité. A dokonce se mi to i potvrdilo, když v případě potřeby neváhaly pomoci.

Alena Braunová, ZŠ Borová Lada: Zdravotníky připravuji každý rok již dost dlouho a ani nevím, kdy jsem s tím začala. Přípravu i soutěž považuji pro život za velmi důležitou.

Veronika Roučková, ZŠ Husinec: K založení zdravotnického kroužku mě vedla myšlenka, že každý by měl mít zájem o životy a zdraví nejen své, ale i ostatních. Každý by měl mít povědomí o první pomoci.

Jana Hlinková, ZŠ Šumavské Hoštice: Kroužek vedu od roku 2022, přijde mi hodně důležité, aby děti uměly první pomoc a hlavně se nebály.

Pořadí I. stupeň
1. ZŠ Vacov I.
2. ZŠ Borová Lada
2. ZŠ Vacov II.
4. ZŠ Zdíkov
5. ZŠ Vimperk, Smetanova II.
6. ZŠ Šumavské Hoštice
7. MS ČČK Prachatice
7. ZŠ Prachatice, Vodňanská
9. ZŠ Vimperk, TGM
10. ZŠ Vimperk, Smetanova I.
11. ZŠ Čkyně I.
12. ZŠ Šumavské Hoštice
13. ZŠ Stachy

Pořadí II. stupeň
1. ZŠ Vacov
2. ZŠ Čkyně
3. ZŠ Zdíkov
4. ZŠ Prachatice, Národní
5. ZŠ Husinec I.
6. MS ČČK Prachatice
7. ZŠ Stachy
8. ZŠ Smetanova, Vimperk
9. ZŠ Husinec II.  

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky