ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Studenti gymnázia založili firmu Káva v šeru

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Gymnázium Prachatice poskytuje studentům v rámci ekonomického vzdělávání možnost vyzkoušet si reálné podnikání nanečisto.

# Pátek 3/5 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Filip Kunc - Gymnázium Prachatice

Odpovídá tak na aktuální potřebu začlenit výuku podnikavosti do českých škol. Pod záštitou vzdělávací organizace Junior Achievement (JA) nabízí jednoletý výukový program JA Studentská firma, který je zaměřený na podnikání. Studenti si vytvoří vlastní firmu a vyzkouší si celý proces od podnikatelského záměru přes přípravu, vývoj a prodej produktu až k likvidaci firmy.

Výuka probíhá praktickou formou learning by doing, která rozvíjí u žáků schopnost pracovat v týmu, komunikovat, samostatně organizovat, rozhodovat, nést zodpovědnost. Součástí programu je i mentoring - možnost využití odborníka z praxe. Mentor podporuje studenty v aktivitách, pomáhá ukázat různé cesty řešení problémů a hlavně přináší pohled z praxe.

V současném školním roce se žáci pod vedením vyučující Blanky Vaněčkové a mentora Vlastimila Chvála společně rozhodli založit firmu Káva v šeru, aby přiblížili svým hostům v kavárně život nevidomých. Těm také věnují část výtěžku z podnikání. Studenti se rozhodli vstoupit do programu za účelem poznání kladů i záporů podnikání a mohli se připravit na jejich budoucí kariéru a případné podnikatelské aktivity.

Po absolvování programu mají možnost získat mezinárodně uznávaný ESP certifikát podnikatelských a ekonomických znalostí a s ním i konkurenční výhodu při přijímacích zkouškách na vysokou školu, popř. při přijímacím pohovoru do zaměstnání.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky