ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Děti v knihovně prožily další Noc s Andersenem

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Oslavit narozeniny slavného spisovatele, prožít celou noc s kamarády a probudit se mezi knížkami. To jsou hlavní lákadla Noci s Andersenem.

# Pátek 12/4 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Lucie Jiraňová, Městská knihovna Prachatice

XV prachatické knihovně letos proběhla v noci z pátku na sobotu 6. dubna a hlavním tématem programu byla oslava pětasedmdesátých narozenin spisovatele a ilustrátora Petra Síse. Ten ve své knize Tři zlaté klíče seznamuje čtenáře se třemi pražskými pověstmi za pomoci černých kočiček, které provází čtenáře po Praze.

Stejně tak si i děti při Noci s Andersenem vytvořily kočičí uši a po večeři vyrazily do prachatických ulic maskované za kočky. Noční hra je tentokrát přivedla na tři místa v Prachaticích, o kterých se vypráví v historických pověstech.

Ale hledání těchto míst nebylo jednoduché, nejdříve bylo nutné zorientovat se v mapě a vyluštit šifry, které skrývaly černé kočičky ukryté po městě. Za odměnu na děti čekaly v prachatických ulicích obálky se třemi zlatými klíči. Obálky skrývaly pověsti, které se o jednotlivých místech dochovaly z minulosti. Děti se dozvěděly o bílé paní ze mlýna, kohoutovi na Skalce a vodníkovi, který navštívil řeznictví na náměstí.

Po návratu do knihovny ještě čekala na děti noční cesta tajemnou knihovnou a také procházka s paní knihovnicí, která dětským návštěvníkům ukázala místa, kam se obyčejný čtenář nedostane. A potom už se děti pomalu začaly ukládat do svých spacáčků. Spánek mezi knížkami jim přinesl snad ty nejkrásnější sny.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky