ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nej recitátory určil poprvé Prachatický klíček

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatická městská knihovna letos převzala organizování okresního kola přehlídky dětských recitátorů a dala mu název Prachatický klíček.

# Čtvrtek 14/3 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Lucie Jiraňová - Městská knihovna Prachatice

Celostátní přehlídka dětských recitátorů, jejímž hlavním organizátorem je pražská organizace NIPOS - útvar Artama, se koná už přes padesát let a v Prachaticích její okresní kolo organizoval dosud DDM Prachatice. Letos se stala pořadatelem okresního kola Městská knihovna Prachatice.

Přehlídka dostala název Prachatický klíček a výtvarnou autorkou loga i diplomů se stala ilustrátorka Zdeňka Študlarová. Prachatický kliček se konal v úterý 12. března za účastni šedesáti čtyř účastníků ze dvanácti škol okresu Prachatice. Přednesy žáků prvního stupně proběhly v Muzeu loutky a cirkusu, recitátoři z řad žáků druhého stupně základních škol vystoupili v aule prachatického gymnázia.

Slavnostního zahájení přehlídky se ujala ředitelka Městské knihovny Prachatice Hana Mrázová a děti přišla pozdravit také vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Martina Klinecká. V porotě přehlídky zasedli odborníci z řad herců a recitátorů – Lenka Ebelová, Terezie Jelínková, Vít Malota, Monika Piskalová, Petr Váša a Barbora Wortnerová, kteří z mnoha krásných vystoupení vybrali osm postupujících do krajského kola přehlídky. V každé věkové kategorii postoupili dva recitátoři.

Velký dík patří Haně Patrasové za moderování přehlídky a výraznou pomoc s organizací, a také Lucii Kuttenbergové, která přehlídku spolupořádala a moderovala na Gymnáziu Prachatice. Děkujeme rovněž MAS Šumavsko a Městu Prachatice za dárky pro účastníky i oceněné a velký dík patří také pedagogům, kteří své svěřence na přehlídku připravili. Práce s dětmi je prací radostnou, ale velmi náročnou a každou aktivitu, kterou pedagog věnuje svým svěřencům ve svém volném čase, je nutné velmi ocenit.

A na závěr to nejdůležitější – jména těch nejúspěšnějších, kteří budou okres Prachatice prezentovat na krajském kole, které proběhne v dubnu v Českém Krumlově: Tadeáš Dutka, Vojtěch Bláhovec, Šárka Roučková, Matěj Veselý, Šimon Markytán, Nelly Řezánková, Anna Binková a Samuel Traore. Všem postupujícím moc gratulujeme!

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky