ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Vernisáž jako výtvarná dílna několika generací

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Nová výstava v prachatickém SeniorPointu hned na svém začátku spojila desítky mladých i seniorů do komunity, která se dala do tvoření.

    

  

# Pondělí 12/2 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Hana Rabenhauptová, Zdeněk Krejsa, Ivana Bečvářová

Prachatická seniorka Jiřina Holánková pocházející z kolonie pod lázněmi a žijící na sídlišti začala před rokem malovat a v minulém týdnu se dočkala zahájení své první výstavy obrázků malovaných technikou acrylc pouring. Výstavu zahájenou výtvarnou dílnou připravil SeniorPoint Prachatice v Komunitním centru Na půdě.

Jiřina Holánková prožila v životě i těžká období. V seniorském věku se věnuje rodině, zdraví a nezapomíná ani na smysluplné využití svého volného času. Před rokem, když procházela zprávy na internetu, ji zaujala reportáž o technice acrylc pouring. Koupila si svá první plátna, barvy a začala ředit, používat různé pomůcky (řetízky, dřevíčka, špachtle, balónky, kuličky atd.) a malovala, malovala, maluje a malovat bude.

Malování ji uklidňuje, dělá radost, přináší vnitřní uspokojení. Má skvělou podporu v rodině. Na vernisáž přišel manžel, dcera s manželem, vnoučata, sestřenice, ale také kamarádky ze školy. Květiny, které dostala a mnohá další poděkování, byly důkazem, že se návštěvníkům vernisáže obrázky líbily.

Na vernisáži zazněl zpěv Marie Šímové a Jarmily Šímové, vyslyšena byla krásná slova a následovala prohlídka. Pak již všichni účastníci, a že jich bylo, byli pozváni o dvě patra výš do Komunitního centra Na půdě, kde bylo vše připraveno pro tvorbu danou technikou.

Jiřina Holánková ukázala ředění, natírání, malování a používání pomůcek. Individuálně se věnovala jak seniorům, tak mladým lidem. Techniku konzultovala i s výtvarnicí Ivanou Bečvářovou, která přivedla na workshop studenty Střední pedagogické školy Prachatice, kde vyučuje.

Smyslem života může být pro každého člověka něco jiného. Jiřina Holánková jej nachází v osobním rozvoji, v tvůrčí práci. Na závěr autorka řekla prachatické kabelové televizi: „Začala jsem vnímat kolem sebe barvy. Dříve bych řekla šedá, je šedá. Dnes již vidím i padesát odstínů šedi,“ čímž všechny na vernisáži rozesmála. Výstava je přístupná po celý únor ve všední dny od 10:00 do 17:00 hodin nebo po domluvě se společností KreBul v jejíž prostorách se výstava na Zlaté stezce 145 nachází.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky