ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Patnáct let s prachatickou literární kavárnou

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V létě uplyne patnáct let od chvíle, kdy knihovna a domov seniorů spustily literární kavárnu. Zavítali do ní třeba i Taťána Fischerová nebo Jan Kačer.

    

  

# Středa 17/1 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Hana Mrázová, ředitelka Městské knihovny Prachatice

V srpnu roku 2009 otevřela literární kavárna v Domově seniorů Mistra Křišťana svoji pomyslnou náruč všem příznivcům kulturně – literárních setkávání. U přestřižení pásky byli a zároveň se stali kmotry členové Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Josef Bulík a Hana Bauerová s tehdejšími místostarosty Martinem Malým a Hanou Rabenhauptovou.

Od té doby tady Městská knihovna Prachatice každý první nebo druhý čtvrtek v měsíci otevírá malou knihovnu, která je ovšem přístupná i široké veřejnosti, naplněnou požadovanými tituly knih a zve zajímavé hosty.

Fotografie byly pořízeny v první letošní kavárně, kterou jsme připravily se sólisty Jihočeského divadla.

Během těch patnácti let jsme v kavárně přivítali významné hosty – ženy i muže – regionální, jihočeské i národní – s profesí spisovatel, herec, moderátor, zpěvák, historik, fotograf, archivář, archeolog, režisér, tanečník, cestovatel, ochránce přírody, sociolog, přírodovědec, etnograf, lékař, kastelán…

Nechyběla ani diskotéka a vystoupení amatérských i profesionálních hudebních a pěveckých souborů. Největší návštěvnický rekord 123 lidí zaznamenalo vystoupení zpěvačky Yvetty Simonové. Každé setkání bylo nezapomenutelné, za mne nikdy nezapomenu na pokoru a úctu k posluchačům od Taťány Fischerové, Jana Kačera, Kamily Moučkové, Vlastimila Harapese…

Příprava těchto setkání by nebyla možná bez vzájemného pochopení lidí z obou organizací – městské knihovny a domova seniorů, kterým jde o kvalitní spolupráci namířenou ke spokojenosti obyvatel a návštěvníků literární kavárny. Velké poděkování patří paní ředitelce Domova seniorů Mistra Křišťana Hance Vojtové a její zástupkyni Ivaně Bílkové, které od počátku stály u zrodu této kulturní spolupráce mezi krajskou a městskou organizací. Velice si toho vážím.

Děkuji všem, kteří se za těch patnáct let podíleli na této hojně navštěvované a užívané kulturní nabídce obohacené cukrářskými výrobky klientů z Centra STROOM Dub. Příprava těchto kulturních setkávání, která vždy obohacují a která nikdy nebyla připravována s metou levných třpytek, ale s nadějí a vírou, že to, co děláme, má smysl, bez ohledu na to, jak to dopadne, je pro nás knihovníky velkým potěšením.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky