ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Policisté kontrolovali u Křišťanovického rybníka

Z REDAKČNÍHO @ - Chaty a chalupy v zimním období lákají nezvané návštěvníky a také proto se policisté věnují v tomto období jejich častějším preventivním kontrolám.

    

  

# Úterý 16/1 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Martina Joklová, Policie České republiky

Rekreační objekty, které jsou v zimních měsících méně obývané jejich majiteli, bývají častějším cílem nezvaných hostů. Proto také policisté ze základních kynologických činností Územního odboru Policie ČR Prachatice častěji vyráží se svými čtyřnohými parťáky v tomto období na obhlídky chat a chalup.

V minulém týdnu zkontrolovali takto rekreační objekty v katastru obce Křišťanovice. Při této kontrole psovodi nezjistili žádné násilné vniknutí, naopak mohli spokojeně konstatovat, že všechny zkontrolované objekty byly řádně zabezpečené.

Počty napadených rekreačních objektů na Prachaticku se v posledních letech pohybují spíše v řádech jednotek. V loňském roce evidujeme dvanáct trestných činů způsobených vloupáním, což je o sedm více, než bylo v roce 2022.

Pachatelé v chatách a chalupách většinou hledají úkryt před zimou, potraviny, alkohol nebo cennosti, které by se daly ještě zpeněžit. Ve většině případů však dojde k poškození majetku, jak samotným vloupáním, tak mnohdy vandalismem, který uvnitř napáchají.

Zde je pár cenných rad pro majitele rekreačních objektů:
- objekt zabezpečte mechanickými prostředky, například mřížemi a dokonalým bezpečnostním zámkovým systémem
- využijte elektronickou ochranu, o narušeném objektu tak můžete být ihned informováni přes SMS
- pokud k vloupání opravdu dojde, v žádném případě nevstupujte do objektu, neuklízejte po pachatelích a věc neprodleně oznamte na Policii České republiky na linku 158
- nenechávejte v objektu žádné cennosti
- rekreační objekty nepravidelně navštěvujte i v zimě, uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly
- při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut, mohou to být důležitá vodítka pro případné dopadení pachatele

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky