ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

V Radničním sále dostávali medaile i Zlaté kříže

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Dalších několik desítek nenápadných hrdinů z Prachaticka se dočkalo od Červeného kříže ocenění za to, že zachraňují životy svou krví.

    

  

# Středa 6/12 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Za ČČK Prachatice Zuzana Pelikánová a Martin Dostál

Dárcovství krve je vysoce humánní čin, díky kterému jsou zachraňovány mnohé lidské životy – lidí vážně nemocných, zraněných, novorozenců i jejich maminek. Dárci krve, kteří darovali krev bez nároku na příspěvek již desetkrát, dvacetkrát nebo čtyřicetkrát jsou oceňováni Českým červeným křížem plaketou profesora MUDr. Jana Jánského a ti, kdo darovali krev již osmdesátkrát a sto dvacetkrát, pak Zlatým křížem třetí třídy a Zlatým křížem druhé třídy.

V našem regionu toto udělování organizuje Český červený kříž Prachatice. V letošním roce jsme pro dárce krve připravili slavnostní předávání stříbrných a zlatých plaket a Zlatých křížů na úterý 15. listopadu v Radničním sále prachatické Staré radnice. K poděkování dárcům se připojili také místostarosta Prachatic Jakub Nepustil, starostka Čkyně Stanislava Tůmová a za Oblastní spolek ČČK Prachatice předsedkyně oblastní výkonné rady ČČK Silvie Alžběta Chmelíčková.

Hudební dárek věnoval dárcům krve už tradičně soubor Cink, který působí při prachatické střední pedagogické škole. S přípravou celé akce pak pomohly děti z kroužku Mladý zdravotník. Ocenění převzalo celkem jednačtyřicet držitelů stříbrné a zlaté medaile profesora MUDr. Jana Jánského a tři dárci krve byli oceněni Zlatým křížem třetí třídy.

Někteří dárci krve se bohužel nemohli k ocenění dostavit - jejich ocenění bude možné po domluvě vyzvednout každou středu v době od osmi do šestnácti hodin v sídle OS ČČK Prachatice nebo 15. prosince při Dni otevřených dveří pro dárce krve. - Dárcovství krve na Prachaticku je realizováno díky Jihočeskému kraji, Ministerstvu zdravotnictví ČR a obcím Prachatice, Lenora, Vimperk, Volary, Čkyně, Vlachovo Březí, Husinec, Netolice, Lhenice a Vitějovice.

Stříbrná medaile profesora MUDr. Jana Janského
ČEJKA Zdeněk
DOLEJŠOVÁ Renáta
FERBAROVÁ Hana
FIDLER Ondřej
HAVLOVÁ Martina
HERCLÍK Josef
HŮRKA Martin
KADLEC Jiří
KOBR Filip
KUDRLE Martin
LAUDOVÁ Jitka
NEUŽILOVÁ Lenka
NOVOTNÝ Jaroslav
ONDRÁČKOVÁ Radka
PECKA Petr
PIVOŇKA Stanislav
PODLAHA Tomáš
PODLEŠÁKOVÁ Michaela
SEKANINA Tomáš
STARÁ Marie
ŠTOURAL Jan
TOMÁŠKOVÁ Miroslava
VOZÁBALOVÁ Helena
VRŠNÍKOVÁ Kateřina

Zlatá medaile profesora MUDr. Jana Janského
CALETKA Miroslav
FESSL David
IRA Petr
KOBROVÁ Marcela
KRČMÁŘ Petr
LANG Václav
MALČÁK David
MARYŠKA Jaroslav
MAŘÍK Petr
MRÁZ Pavel
PRENĚK Jakub
SEDLÁK Pavel
SLÁDKOVÁ Michaela
SOKOLÍK Aleš
SOUKUP Antonín
ŠMEJKALOVÁ Ivana
VAVERA Jiří

Zlatý kříž třetí třídy
Kalista Jiří
Velková Drahomíra
Vojtíšek Josef  

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky