ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Den boje za demokracii připomíná nově také lípa

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Zhruba šedesátka dospělých a dětí zasadila v Netolicích u bývalého kulturního domu Lípu pro svobodu. Připomíná i Sametovou revoluci.

    

  

# Čtvrtek 23/11 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Marie Frnochová, předseda spolku Víc z Netolic

Fotografoval Ivan Janota

Ve čtvrtek 16. listopadu v předvečer Dne boje za demokracii a svobodu se konala v Netolicích akce připomínající 34. výročí Sametové revoluce.
Program začal ve čtyři hodiny u dnes již nevyužívaného kulturního domu, kde se sešla asi třicítka dospělých a skoro stejně tolik dětí.

Po přivítání zaznělo zamyšlení o svobodě sestavené z textů filosofa Jana Sokola, které přečetl bývalý kastelán zámku Kratochvíle, Vojtěch Troup. Potom všichni zúčastnění společnými silami zasadili Lípu pro svobodu a demokracii, která byla tak těžká, že ji museli přinést dva statní muži. Do trávy okolo lípy mohli přítomní zasadit i cibulky krokusů. Nakonec si všichni za doprovodu kytary zazpívali písničku Náměšť od Jaroslava Hutky.

Program pokračoval v knihovně, kam dovedla zúčastněné světelná stezka. V knihovně bylo připravené občerstvení a pro děti se zde promítal film animovaný film o železné oponě. Dospělí se mohli vyslechnout různé příběhy o svobodě v neotřelém podání profesionálních vypravěčů - Markéty Holé a Jiřího Šmirka (storytelling).
Prostor knihovny byl dekorován lightboxy se vzpomínkami pamětníků.

Akci, která měla velmi nadějeplnou a radostnou atmosféru připravil spolek Víc z Netolic a dozvukem akce je naučná stezka o Sametové revoluci pro děti a rodiče, která potrvá do neděle 26. listopadu a začíná u knihovny.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky