ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Stanislav Motl zaplnil dvakrát centrum Na půdě

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Publicista a novinář Stanislav Motl opět zavítal po čase do Prachatic. Přijel na pozvání KreBulu v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost.

    

  

# Čtvrtek 26/10 2023 - Z REDAKČNÍ POŠTY

Za KreBul Zdeněk Krejsa a Jakub Imbera

Pro veřejnost a studenty si na přání připravil v komunitním centru promítání a povídání na téma Kam se poděl zlatý poklad. Při této přednášce se věnoval dramatickému pátrání po osudech zlatého československého pokladu v nejrůznějších archivech u nás i v zahraničí.

Vzpomínal na zajímavá setkání s pamětníky a představil utajované zápisy z vleklých a dramatických jednání o navrácení československého měnového zlata, jež bylo podmíněno tím, že Československo zaplatí USA a Velké Británii takzvanou daň za osvobození, do níž spadaly mimo jiné uniformy a výzbroj nejenom živých, ale i padlých vojáků, včetně bomb, které naši letci shodili na Německo. Informace, které při přednášce zazněly, ještě dlouho rezonovaly v uších mnohých přítomných návštěvníků.

Při druhé přednášce se věnoval tématu Česká stopa Adolfa Eichmanna, při níž vyprávěl o náročném pátrání a dokumentování celého příběhu studentům Gymnázia Prachatice a veřejnosti. Návštěvníci se tak dozvěděli o jihočeských kořenech (vazby na blízké okolí Českých Budějovic) rodiny Adolfa Eichmanna, který je považován za architekta holokaustu a také o náročném pátrání po jeho osobě po válce, které vyústilo až v zásah elitní izraelské zpravodajské služby Mossad, která Eichmanna vypátrala, odvezla do Izraele, kde byl postaven před soud a následně odsouzen k trestu smrti, který přijal, byť se necítil čímkoliv proviněn.

Stanislav Motl do Prachatic zavítal po několika letech a jak sám uvedl: „Jsem tu u vás moc rád. Práci, kterou odvádíte, děláte opravdu dobře. Je nutné a stále více potřebné o tématu lidských práv mluvit, předávat příběhy, aby se nezapomnělo, aby si lidé uvědomili, že válka je stále kolem nás. Přeji vám hodně zdaru a těším se na další milá setkání.“

Přednášky Stanislava Motla odstartovaly celou řadu akcí a aktivit z multikulturní aktivity, které budou pokračovat po celý říjen v prostorách KreBulu Sledujte skříňku na rohu domu Křižovatka u parku (Zlatá stezka 145, Prachatice) či webové stránky www.krebul.cz.  

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky