ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prázdninové výlety jako z doby před mobily?

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ano, něco takového je stále možné a dětem to nabídl letos v létě projekt nazvaný Děti, jdeme Ven, který podpořilo grantem Město Prachatice.

    

  

# Středa 25/10 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Zuzana Pelikánová, realizátorka projektu

Šlo o sérii šesti výletů, které jsem zaměřila jak na zábavu, tak i poučení. A nechyběly ani pohybové aktivity. Určeny přitom byly pro děti ve věku od šesti do patnácti let z různých socioekonomických poměrů, různých škol a různých částí Prachatic.

První výlet byl typicky prázdninový a mířil na koupaliště ve Ktiši. Druhý směřující na lasergame byl zaměřen na pohyb, spolupráci dětí a taktiku ve skupině. Výlet na Osuli byl zase typicky prázdninový. Užívali jsme si přírodu, vodu… To samé platí o cestě na Matýskovu stezku ve Zbytinách, kterou si užily i starší děti. Výlet do Strunkovic byl plný pohybu, vyřádili jsme se také na hřišti a v závěru prázdnin i ve sportovním areálu na Hluboké.

Jak jsem účastníky pozorovala, rozhodně si to děti hodně užily. Zážitkem pro ně nebyly často jen aktivity samotné, ale i cesta do cílového místa. Výlety jim přitom zejména pomohly rozvíjet komunikaci se svými vrstevníky. Našly si nové přátele, se kterými zažily spousty zážitků. Některé děti se naučily cestovat dopravními prostředky, některé dokonce jely poprvé vlakem.

Cílem nebylo udělat bombastickou akci plnou adrenalinu, ale dopřát dětem z různých sociálních skupin prázdninový zážitek někdy i podobný prázdninám, jak jsme je trávili my starší… Tedy třeba „jen“ koupaliště, zmrzlina, opalování, povídání s kamarády... A také offline chvíle :-)

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky