ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nejstarší vlachovobřezský čtenář slaví jubileum

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Pan Radim Košíček z Vlachova Březí, nejstarší čtenář naší knihovny, slaví významné životní jubileum, kterým jsou devadesáté narozeniny.

    

  

# Sobota 14/10 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY: Petra Stejskalová

Městská knihovna J. V. Plánka, Vlachovo Březí

Pan Košíček přečte tři až čtyři knihy za měsíc a soustředí se především na regionální literaturu (velký výběr v naší knihovně) a téma druhé světové války (také velký výběr v naší knihovně). Jako jeden z mála čtenářů si půjčuje i časopisy - Reflex, Respekt a Vítaný host. Je přitom velmi čilý - stará se o zahradu, řídí auto a zajímá se o současnou politickou situaci.

Pan Košíček je rozený lesák do morku kostí. Tuto vášeň zdědil po svém strýci panu Viktoru Thůmovi, vrchním lesním správci - mj. ve Vlachově Březí u Herbersteinů, v myslivně na Plešném jezeře nebo na Zlaté Koruně, kde pan Košíček trávil prázdniny. Pan Košíček byl po revoluci oblastním ředitelem šumavských lesů.

Jako kluk zažil osvobození Vlachova Březí americkou armádou a od té doby má zálibu v jazzu a intenzivně se zajímá o problematiku konce druhé světové války. Byl léta v kontaktu s přeživšími americkými vojáky, spoluorganizoval nejrůznější vzpomínkové akce a má hlavní podíl na zbudování pomníku pro amerického vojáka s českými kořeny, který zahynul při osvobozování naší části Šumavy jako poslední - pomník stojí při silnici z Volar na Soumarský most.

Ať mu jeho chuť do čtení, zdraví a zvídavá mysl dlouho vydrží!

Petra Stejskalová, Městská knihovna J. V. Plánka, Vlachovo Březí

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky