ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Gymnazisté podpořili důležitou canisterapii

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Studenti prachatického gymnázia z vlastní iniciativy připravili pro širokou veřejnost hudební benefici, která měla velký společenský přesah.

    

  

# Pátek 13/10 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Jiří Gabriel Kalima - Regionální dobrovolnické centrum

Je už tradicí, že studenti na místním gymnáziu pořádají benefiční akce, které podporují nejen organizace z Jihočeského kraje. Také pořádají sbírky, které mají pomáhat řešit aktuální situace ve světě ovlivňující i dění v jejich okolí. Jako je třeba pomoc Ukrajině.

Tentokrát přitom nejenže ve středu 11. října zahráli a zazpívali, ale také moderovali a především předali dobrovolné příspěvky Výcvikovému canisterapeutickému sdružení Hafík z Třeboně. Na akci dorazili i zástupci Hafíka, respektive jeho koordinátorka Lída Cimlová s dobrovolnicemi Jitkou Bízkovou s Addy (boloňský psík) a Michaelou Holubovou s Dustym (labradoodle). Hafík je první organizací, která provádí akreditovanou dobrovolnickou službu v oblasti vysílání dobrovolníků s jejich otestovanými terapeutickými psy.

A jak uvedla Lída Cimlová: „Vliv terapeutického psa má více rovin. Terapeutický pes je využíván při polohování ke klientům k prohřátí svalů a zlepšení krevního oběhu, v psychické rovině plní funkci společníka a přítele ke zmírnění depresí či vyrovnání se s náhlou ztrátou blízké osoby a v sociální rovině je prostředníkem k seznámení.“

Na benefici zavítala i Marie Mrázová z Prachatic - těžce zrakově postižená žena, která osvětlila rozdíl mezi terapeutickým, vodícím a asistenčním psem: „Moje společnice Boogie mě provází bezpečně všemi nástrahami a pomáhá mi v orientaci. Takže musí umět najít schody, výtah, dveře či mi říci, že mi hrozí pád. Musí se také samostatně rozhodnout, kudy půjdeme, když je na chodníku překážka. Je k tomu speciálně vycvičená a má i vysvědčení. Asistenční pes je vyškolený na pomoc osobě se zdravotním postižením a učí se úkony ve prospěch dané osoby – rozepnout bundu, zhasnout, podat klíče.“ Lidé se mohou setkat ještě se signálním psem, který pomáhá osobě se sluchovým postižením rozlišovat zvukové signály jako je zvonek, telefon, budík a podobně.

Studenti vybrali celkem 17 423 korun, které putovaly právě výcvikovému a canisterapeutickému sdružení. Toto sdružení doporučilo gymnazistům Regionální dobrovolnické centrum pro Jihočeský kraj zřizované KreBulem. Ten s gymnáziem spolupracuje na více projektech i v oblasti vzdělávání.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky