ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Knihovna vzala patnáct táborníků na prima místa

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Příměstský tábor prachatické městské knihovny letos zavedl děti na řadu netradičních míst, třeba do Lampárny, za jeleny i na kozí farmu.

    

  

# Úterý 29/8 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Lucie Jiraňová, Městská knihovna Prachatice

V předposledním prázdninovém týdnu pořádala Městská knihovna Prachatice příměstský tábor, kterého se účastnilo patnáct dětí ve věku od šesti do jedenácti let. Po celý týden vládlo pravé letní počasí, slunce pálilo a jen výjimečně se skrylo za mráček.

První den tábora vedla naše cesta do Vimperka, kde nás členové Stifterova pošumavského železničního spolku seznámili se světem železnice. Navštívili jsme Lampárnu s historickými železničními artefakty, a potom nám skutečný železní dispečer, pan spisovatel Roman Kozák, ukázal řízení železničního provozu v praxi. Děti si také s panem Vladislavem Šlégrem vyzkoušely přehození skutečné výhybky.

Odpoledne nás pak čekal adrenalinový zážitek - výstup na věž na vimperském náměstí. Většina dětí překonala strach a vystoupala až k věžnímu hodinovému stroji! Ukázalo se, že letos jsou mezi našimi táborníky samé odvážné děti.

V úterý jsme si vyrazili do Safari parku v Hluboké u Borovan. Den plný zvířátek a her na hřišti jsme si všichni moc užili! Nejzábavnější byla hodinová offroad jízda mezi výběhy, ve kterých se volně pohybovala zvěř. Zejména divoká prasata sklidila velký úspěch. Viděli jsme ale také bizony, jeleny wapiti a daňky.

Za středeční program moc děkujeme panu Pavlu Vokálovi ze Strážného a Pavlu Friedbergerovi z Husince za pozvání na jejich farmy. Děti se dostaly do ohrady mezi jeleny a lamy a viděly také, jak se zpracovává maso. Buřty a občerstvení od pana Vokála zakončilo příjemné dopoledne ve Strážném.
V odpoledních hodinách nás pan Friedberger seznámil s chovem pstruhů a sivenů na jeho farmě u Kratušína. Viděli jsme malinkatá rybí miminka i dospělé ryby určené k prodeji.

Čtvrtek byl den plný dobrodružství! Zažili jsme dobrodružnou cestu Českými Budějovicemi v den konání Země živitelky a samotná Jump aréna je jedno velké dobrodružství! Na závěr výletu se nám při návratu domů hned za Budějovicemi rozbil vlak! Naštěstí oprava nebyla dlouhá, návazný spoj počkal a my se šťastně vrátili domu.

Poslední den tábora jsme navštívili kozí farmu ve Výrově. Nejvíc se nám líbilo kozí mlaďátko Bublina, ale i ostatní kozy byly sympatické a přátelské. Na závěr jsme si užili pizzu a zmrzlinu v Husinci. - Moc děkujeme všem táborníkům za prima týden, který jsme si i přes vysoké teploty všichni moc užili!

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky