Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  KreBul získal prestižní ocenění za svou práci s handicapovanými

PRACHATICE - 30/5 2022 - 11:23 – Cena MOSTY je udělována za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením. 

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Hanka RH+ Rabenhauptová (Město Prachatice) a Zdeněk Krejsa (KreBul)

 

Nominace společnosti KreBul byla oceněna mezi pěti nejlepšími v ČR v II. kategorii - nestátní subjekty. Cena MOSTY vlastně znamená ocenění těch, kteří podporují, realizují aktivity pro osoby se zdravotním postižením, či přispívají ke zlepšení postavení osob se zdravotním postižením, oceňují se i osobnosti za mimořádné činy, či aktivity ve prospěch osob se zdravotním postižením.

V kategorii nestátní subjekt, získala diplom Ceny MOSTY 2021 právě prachatická společnost KreBul za pořádání setkání, soutěží, kurzů pro osoby se zdravotním postižením. Společnost KreBul ve svých aktivitách podporuje generace a snaží se o přirozenou integraci lidí s postižením, zejména díky pracovištím SeniorPointu a Dobrovolnického centra Prachatice, vytváří podmínky pro odstraňování bariér a dává prostor pro seberealizaci a buduje tak mosty porozumění, podpory a pomoci.

Cenu MOSTY 2021 – diplom - převzal ředitel společnosti KreBul Zdeněk Krejsa, který ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se na úspěchu podíleli a použil jeden z citátů a mouder ze slavné knihy Malý princ od francouzského spisovatele Antoine De Saint – Exupéryho – Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, zůstává očím skryto. Chceš-li porozumět lidem, přestaň poslouchat, co říkají.

Ceremoniál udílení Cen MOSTY 2021 v Hradci Králové zahájil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Aleš Cibulka byl moderátorem a patronkou jako každý rok Lívie Klausová, bývalá velvyslankyně ČR na Slovensku. Pozváni byli všichni nominovaní v jednotlivých kategoriích.

Při již 19. ročníku předávání Cen MOSTY 2021 se to v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové osobnostmi jen hemžilo; osobně se dostavil hejtman Královehradeckého kraje Martin Červíček, nebo ministr dopravy Martin Kupka, či velvyslankyně Slovinska, zástupci senátu, města Hradce Králové – primátor Alexandr Hrabálek, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Věra Kovářová, a další.

K slavnostnímu dni patřil i slavnostní program, o který se zasloužili Felix Slováček, Helena Vondráčková s tlumočnicemi hudby do znakového jazyka ze společnosti Hands Dance. Vítězem I. kategorie – instituce veřejné správy – se stalo Statutární město Hradec Králové, a to za výstavbu nového objektu pro rozvoj odlehčovacích služeb a za založení zapsaného ústavu.

Vítězem II. kategorie – nestátní subjekt – se stala společnost Emil Frey za projekt HANDYCARS – komplexní program dopravní mobility pro osoby se zdravotním postižením. Vítězem III. kategorie – osobnost hnutí osob se zdravotním postižením – se stal Pavel Hejhal. Pavel Hejhal je jedním z malířů, kteří malují ústy pro Nakladatelství UMÚN. Obraz Pavla Hejhala byl na místě vydražen za 70 000,- Kč (polovina půjde na NRZP a polovina autorovi, který ji rozdělí dál – i na podporu ukrajinských umělců).

Zvláštní cenu ve IV. kategorii převzali zástupci České televize Václav Myslík, ředitel výroby a Vladimír Salzman, vedoucí služeb pro smyslově postižené diváky, za vysoké navýšení tlumočení do českého znakového jazyka o desítky procent nad rámec povinností v době pandemické krize, z rukou handicapovaného profesionálního závodníka Rally Dakar a ambasadora UNICEF Alberta Llovery.

V letošním roce se pořadatel rozhodl udělit mimořádnou cenu za výjimečně vstřícnou a dynamickou spolupráci směřující ve prospěch lidí se zdravotním postižením Společnosti Železnice Slovenskej republiky. Ohlédnutí za předáváním Ceny MOSTY 2021 nám napsala Hanka Rabenhauptová, která stála za vlastní nominací společnosti: „Byla jsem u toho a věřte, je to krásný zážitek. Po nás, na akci osobně přítomných (Jiří Gabriel Kučera za Dobrovolnické centrum Prachatice, Hanka RH+ Rabenhauptová za město Prachatice, které společnost navrhovalo a za SeniorPoint Prachatice, Jakub Imbera za Komunitní centrum Na půdě a za osoby se zdravotním postižením jela na předávání paní Eva Poštová, matka dvou těžce zdravotně postižených dětí), gratulaci zaslal i starosta města Martin Malý a další přátelé. Gratuluji společnosti i takto a dodávám: „Držte se, nepolevujte.“

Jménem KreBul děkuji za tuto nominaci i získání ocenění, které je oceněním pro nás všechny, kdo se na službách a aktivitách podílejí. Je to však také ocenění pro ty, kteří naše služby využívají a do KreBulu docházejí, případně využívají některou z našich služeb. Cena nám udělala velkou radost. Je však pro nás též určitým závazkem, abychom služby stále zlepšovali a nadále stavěli mosty, které nás společně propojují. Děkujeme.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

Přebor ČR stavebních škol a základních škol v přespolním běhu

Jak dopadly letošní žabí transfery na šumavských lokalitách?

OBRAZEM: Koncert dětí v Horní Vltavici pomohl dobré věci

OBRAZEM: Muzejní noc nabídla pohádku, výstavu, zpěv i tvoření

OBRAZEM: Světový den včel ve strunkovické školce byl i poučný

Prachatičtí turisté vyrazili tentokrát za krásami Křivoklátska

OBRAZEM: Svatá Máří hostila o víkendu druhé kolo hry Plamen

OBRAZEM: Mateřská škola Paraplíčko prožila týden plný zážitků

Hospic děkoval a pohostil starosty z obcí, které mu pomáhají

OBRAZEM: Parkán hostil první gastronomicko-kulturní festival

OBRAZEM: Práce se dřevem nás ve zbytinské škole hodně baví

Předškoláci z prachatické školky Skalka měli hodně pestrý týden

Mažoretky z týmu Minima přivezly z mistrovství hromadu medailí

OBRAZEM: Je jí třiadevadesát a vystavuje o tom, co denně píše

Chovatelská přehlídka trofejí se vrací po dvou letech do Čkyně

OBRAZEM: Volarští hasiči opět slavili, oceňovali a také vzpomínali

Park přišel o Pandoru a Davida a dočasně uzavírá vlčí centrum

Volarské školky budou plné, lesní školka má ještě volná místa

Bezbaťůžkový den v Montessori byl o spoustě zajímavých nápadů

OBRAZEM: Strunkovický týden Země a Noc s Andersenem

OBRAZEM: Děti z montessori pátraly na Den Země po studánkách

Mladí zahradníci z MŠ Chlumany srdečně zvou na místní trh

Turisté z Prachatic opět vyráží na výlety a zvou mezi sebe

OBRAZEM: Čarodějnický rej ve volarských školkách udělal radost

OBRAZEM: Ve strunkovické škole to v noci žilo s čarodějnicemi

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena