Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Prachatičtí senioři v únoru opět plavou přes La Manche

PRACHATICE - 3/2 2022 - 9:07 – Do celostátní kampaně Přeplavme svůj La Manche se v úterý s vervou zapojili prachatičtí senioři. Poplavou do konce února.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Zároveň začala Hra o Zimní olympijské hry (ZOH) a plavecké závody. Soutěž ve štafetovém plavání Přeplavme svůj La Manche pořádá už poosmé Nadace Charty 77. Podílí se na něm společně Město Prachatice, Sportovní zařízení města Prachatic, SeniorPoint, Klub SenSen a Dobrovolnické centrum Prachatice.

"Tradiční sportovní výzva Senzačních seniorů Přeplavme svůj La Manche se opakuje každoročně od roku 2015. Prachatice se do celostátní akce zapojují již posedmé. Seniorské týmy z celé republiky se při ní za jeden měsíc, letos únor, snaží v bazénech přeplavat vzdálenost 34 kilometrů, které představuje šířka lamanšského průlivu v nejužším místě. Projekt se postupně proměňuje v mezigenerační a spolu se seniory plavou třeba také vnoučata, případně děti ze spřátelených škol," uvedla hlavní organizátorka akcí Hanka Rabenhauptová.

Celostátní patronkou projektu je dálková a zimní plavkyně Lucie Leišová. V Prachaticích je patronem Arny Petráček, paralympijský sportovec, reprezentant České republiky v plavání a držitel zlaté medaile z paralympijských her v Riu de Janeiru. Ten byl také v úterý v plaveckém bazénu u toho.

V pětadvacetimetrovém bazénu se začalo závody dvojic v plavání volným způsobem na 25 a 50 metrů. U této disciplíny je podmínka, aby věkový rozdíl mezi plavci či plavkyněmi byl nejméně 22 let. Startérem byl místostarosta Prachatic Miroslav Lorenc. Jako první dvojice šplouchli do bazénu Karel Hrůza a Zdeněk Krejsa, následovali je Pavlína Černá a Otto Nevšímal. Na ně navázali klienti Centra STROOM z Dubu versus Senzační Senioři, a pak další plavci.

Velkou pozornost vzbudil boj mezi Arny Petráčkem a Miroslavem Lorencem. "Byla to pro mě velká čest závodit v bazénu s olympijským vítězem, tak jsem se nechtěl nechat zahanbit," řekl pro prachatickoNEWS.CZ o něco rychlejší trenér triatlonistů ŠUTRI Míra Lorenc, který do závodu dal viditelně hodně sil. Všem soutěžícím fandili ze vstupní haly bazénu fanoušci, mezi nimiž byly i seniorky z prachatického Domova seniorů Mistra Křišťana.

Bonusem ke sportovním výkonům byla i přátelská setkání "na břehu" bazénu. „Myslím, že to je krásná akce. Lidé se opět po nějaké době potkají, změří své síly a zároveň zjistí, jak na tom jsou. To je super,“ řekl Arny Petráček, který přijel i se svou plavající přítelkyní. Vyfotili jsme tohoto třicetiletého paralympijského olympionika s aktivním prachatickým seniorem Karlem Hrůzou, kterému je 82 let. Pobyt v bazénu si po delší době užívali i klienti Centra STROOM z Dubu.

Senioři mají po celý únor vstup do bazénu zdarma. Další symbolické kilometry přes úžinu Severního moře mezi francouzským Calais a bílými štíty anglického Doveru mohou během února přidat všichni, kteří prachatický plavecký bazén navštíví. Stačí své uplavané metry a kilometry připsat na soupisku.

Vloni zvolili prachatičtí senioři kvůli covidu "suchou" variantu La Manche. I v této pěší štafetě byli úspěšní. Obvykle přeplavou legendární English Channel (tak mu zásadně říkají v Anglii) hned několikrát a podílí se na tom i stovka plavců.

"Není ale tolik důležité kolik uplaveme. Ještě cennější je, že takto vybízíme seniory k aktivitám, aby nejen četli knížky, koukali na televizi a třeba se vzdělávali, ale aby se i hýbali. A plavání, to je sport, který můžeme dělat úplně všichni,“ zdůraznila Hanka Rabenhauptová a dodala: "Uvítáme také každého, kdo se bude chtít zapojit do právě zahájené Hry o ZOH, jejíž podstatou je kvíz o patnácti otázkách plus malování a fotografování oblíbených sportovních míst."

Štafetové plavání Přeplavme svůj La Manche skončí 28. února. V Prachatickém bazénu budou na poslední únorový den připraveny další závody. Utkají se v nich zástupci seniorských klubů a některých měst.

 

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: O rozděleném městě Hebronu v prachatickém Celtic baru

FOTO: Sportovní den ve skiareálu na Libínském Sedle dobře bavil

Černobílé Prachaticko 1983: Tesla Vimperk měla vždy úroveň

FOTO: F2,8 otevřel novou výstavu humorem a zajímavými fotkami

Černobílé Prachaticko 1977: Dobrodružství nabízel i branný závod

FOTO: Soutěž Dosáhni 100 jako knihovna už zná své vítěze

Černobílé Prachaticko 1976: Zasněžená drsná a krásná Šumava

FOTO: Ledová královna znovu zahřála srdce milovníků tance

FOTO: Tříkrálové flétny a zpěv svátečně rozechvěly Dolní bránu

Černobílé Prachaticko 1983: V kravíně v Šumavských Hošticích

FOTO: Tříkrálová sbírka se vrací do ulic. Koledníkům požehnali

FOTO: Novoroční výstup s jarními teplotami lákal na Libín davy lidí

FOTO: Skalní příznivci ohňostrojů tvořili na nebi barevné obrazce

FOTO: Rybova Česká mše vánoční rozdávala u Jakuba radost

Černobílé Prachaticko 1983: Kajman Venda a stížnosti na teplo

FOTO: Do biblického Betléma přivedl děti otec Petr u sv. Jakuba

FOTO: Zlatí trubači podesáté rozezněli vánoční struny v srdcích

Černobílé Prachaticko 1979: Někdy se zima ve městě povedla

FOTO: Maraton Dechového orchestru ZUŠ Vimperk bral za srdce

FOTO: Betlémské světlo přinesli skauti k Jakubovi, čeká na vás

FOTO: Poslední letošní trh na Skalce byl adventní a dělal radost

FOTO: Ke sv. Jakubovi se po třech letech vrátily staročeské roráty

FOTO: Předškoláci perlili v prachatické městské knihovně

Černobílé Prachaticko 1983: Práce pro chlapy v ČSAD Prachatice

FOTO: Benefice hospice je skvělá příležitost k vánočnímu nákupu

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena