Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: O rozděleném městě Hebronu v prachatickém Celtic baru

PRACHATICE - 2/2 2022 - 10:42 – Nový Spolek Kulturou a vzděláním společně uspořádal 31. ledna další besedu. Účastníci se přenesli do Hebronu v Palestině.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

O svých zážitcích z pobytu v Izraeli a Palestině a zejména městě Hebronu poutavě vyprávěla v prachatickém Celtic baru Adéla Peglyová. Podle jejích slov sem angličtinu ovládající vzdělanou mladou dívku přivedla touha cestovat a poznávat, a také se zdokonalit v hebrejštině, kterou rovněž studovala. Své vyprávění doprovodila při přednášce nazvané Hebron: Železná opona Blízkého východu promítáním fotografií.

Několik desítek pozorných posluchačů, mezi nimiž byli i její rodiče, nejprve pozvala na prohlídku starobylého města Hebronu, které leží 30 kilometrů na jih od Jeruzaléma, v oblasti Západního břehu Jordánu pod palestinskou správou. Pro Židy je toto město druhým nejsvatějším na světě po Jeruzalémě. Má velký význam i pro muslimy a také pro křesťany, jako město Abrahama, otce všech věřících. Dnes žije přímo ve městě asi 215 000 Palestinců a téměř 800 židovských osadníků.

Hebron je rozdělený checkpointy - kontrolními body - na palestinský a izraelský svět. Prohlídka začala návštěvou továrny na výrobu látek pro kufíje, tradiční arabské mužské pokrývky hlavy, kterou zpopularizoval zejména představitel Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Arafat.

Po cestě bylo vidět řadu strážních stanovišť izraelské armády, která tu striktně hlídkuje od nepokojů v roce 2000. Město je pod izraelskou kontrolou od šestidenní války v červnu 1967. Fotografie ze střechy jednoho z domů výmluvně ukazuje, jak je Hebron s vzájemně natěsnanými domy rozdělen. Přechod z palestinské do izraelské části města je možný pouze přes checkpointy kolem zátarasů. A zdaleka není pro každého. Projít mohla česká turistka a doprovodem, vybaveným průkazkou průvodce.

Musí tudy například procházet i palestinské děti cestou do školy, čekají tu hodiny ve frontě a někdy se na vyučování ani nedostanou. Rozdělené jsou například i strany v ulici. K pocitu klidu ve městě prý nepřispívá ani fakt, že židovští osadníci a jejich už patnáctileté děti mohou u sebe nosit zbraň. Hlídkující vojáci a vojačky neumí arabsky a tak se s domorodými lidmi většinou nebaví...

Zlatým hřebem procházky starým městem Hebronu, které je od července 2017 zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, byla návštěva Mauzolea patriarchů. Podle tradice stojí nad jeskyní, v níž byli se svými manželkami pochováni nejvýznamnější židovští patriarchové Starého zákona, kteří jsou uctíváni také v islámu. Od roku 1967 je svatyně rozdělena na menší část židovskou – synagogu s náhrobky Abrahama a Sáry a větší část muslimskou – Abrahamovu mešitu s náhrobky Izáka a Rebeky.

Adéla Peglyová si dobře vzpomene na řadu příhod, i na přísnou kontrolu a opakovaný výslech izraelských vojáků při návratu z Palestiny. Pozornost totiž vzbudil její suvenýr, na kterém byla vyobrazena palestinská vlajka. "Já mám Izraelce ráda, vždyť mám mezi nimi spoustu přátel," řekne při této vzpomínce.

V závěru besedy se Adéla Peglyová se svými spolupracovníky spojila prostřednictvím mobilního telefonu a internetu se svým průvodcem po Hebronu Akramem, majitelem jediného hostelu - mládežnické ubytovny - ve městě. A tak měli účastníci v přímém přenosu možnost dozvědět se přímo od čtyřiadvacetilého studenta řadu věcí.

Například že anglicky se začal učit od turistů a až pak jazyk studoval. Rád by jednou získal stipendium a šel studovat do Evropy. Je svobodný, ale jednou by se chtěl oženit a založit rodinu. U budoucí ženy nepreferuje původ a náboženské vyznání, ale kdyby byla Palestinkou, bylo by to prý kulturně jednodušší. Odpovídal i na otázku, co ví o České republice. Obdivuje prý Prahu a jednou by ji rád navštívil...

Příští besedu pro veřejnost plánuje Spolek Kulturou a vzděláním společně, který si klade za cíl obohatit kulturní nabídku ve městě o chybějící formy, na čtvrtek 24. března od 19:00 do prachatické ZŠ Vodňanská. Hostem bude Radomír Špinka, ředitel humanitární organizace ADRA, a tématem KLDR - země plná paradoxů.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Sportovní den ve skiareálu na Libínském Sedle dobře bavil

Černobílé Prachaticko 1983: Tesla Vimperk měla vždy úroveň

FOTO: F2,8 otevřel novou výstavu humorem a zajímavými fotkami

Černobílé Prachaticko 1977: Dobrodružství nabízel i branný závod

FOTO: Soutěž Dosáhni 100 jako knihovna už zná své vítěze

Černobílé Prachaticko 1976: Zasněžená drsná a krásná Šumava

FOTO: Ledová královna znovu zahřála srdce milovníků tance

FOTO: Tříkrálové flétny a zpěv svátečně rozechvěly Dolní bránu

Černobílé Prachaticko 1983: V kravíně v Šumavských Hošticích

FOTO: Tříkrálová sbírka se vrací do ulic. Koledníkům požehnali

FOTO: Novoroční výstup s jarními teplotami lákal na Libín davy lidí

FOTO: Skalní příznivci ohňostrojů tvořili na nebi barevné obrazce

FOTO: Rybova Česká mše vánoční rozdávala u Jakuba radost

Černobílé Prachaticko 1983: Kajman Venda a stížnosti na teplo

FOTO: Do biblického Betléma přivedl děti otec Petr u sv. Jakuba

FOTO: Zlatí trubači podesáté rozezněli vánoční struny v srdcích

Černobílé Prachaticko 1979: Někdy se zima ve městě povedla

FOTO: Maraton Dechového orchestru ZUŠ Vimperk bral za srdce

FOTO: Betlémské světlo přinesli skauti k Jakubovi, čeká na vás

FOTO: Poslední letošní trh na Skalce byl adventní a dělal radost

FOTO: Ke sv. Jakubovi se po třech letech vrátily staročeské roráty

FOTO: Předškoláci perlili v prachatické městské knihovně

Černobílé Prachaticko 1983: Práce pro chlapy v ČSAD Prachatice

FOTO: Benefice hospice je skvělá příležitost k vánočnímu nákupu

FOTO: Taneční obor vimperské ZUŠ vystoupil po letech i s baletem

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena