Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Tečka za parkboudou o vimperských fabrikách patřila Tesle

VIMPERK - 27/8 2021 - 18:00 – Letošní cyklus besed o vimperských fabrikách dospěl ve středu 25. srpna v parku u parkboudy do cíle. Pokračování za rok.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Také na Teslu Vimperk, stejně jako na předchozích šest besed o vimperských fabrikách, jejich výrobcích a lidech kolem nich, přišlo nemálo bývalých pracovníků. "Právě toho si nejvíc vážíme, z novodobé historie se v písemné podobě nezachovalo skoro nic, chudé jsou na tyto informace i archivy nebo muzea. Nebýt pamětníků, neměli bychom šanci," uvedl hlavní organizátor těchto besed Ladislav Čepička z Musejního spolku vimperského panství, který připravuje speciální regionální muzeum ve Vimperku.

Mikrofonu se na židli pro hosta chopil Pavel Randák, který přišel do Tesly Vimperk 2. října 1972 jako oživovač přístrojů neboli zkušební technik. Byl u úplných začátků Tesly a své působení jako pracovníka výstupní kontroly si tu protáhl do roku 1990. Z "hlediště" před parkboudou mu také vydatně sekundovali a doplňovali ho jeho někdejší kolegové a kolegyně.

Vzpomínalo se na to, jak Tesla Vimperk, která patřila pod pražský mateřský podnik Tesla Hloubětín, začínala v objektu po Technických službách vedle Šumavanu a pokračovala na Pasovské ulici v bývalé řetízkárně, tedy provozu ČZ Strakonice až do nového závodu.

Na počátku to byl spíše rodinný podnik o pár lidech, sériová výroba a montáž měřicích zařízení pro televizní a rozhlasové vysílání obnášela tak deset sestav za rok. Na besedě padala řada odborných výrazů, jako například amplitudové modulování nebo teplotní pulzování, ale bývalým pracovníkům to ani po letech nedělalo potíže...

Došlo i na "veselé příhody" ze života zaměstnanců. Například na to, jak v oddělení výstupní kontroly vytrvale odolávali tlaku shora a nedali se přinutit k založení brigády socialistické práce (BSP). Prvky hororu ovšem už měla vzpomínka na závodní stravování zaměstnanců, které občas bývalo jen pro otrlé. Jídla se totiž brala z restaurace hotelu Vltava a jednou se stalo, že přivezená várnice s polévkou před vydáváním stravy doslova explodovala. Mohla za to špatná zelenina v polévce...

V 90. letech už Tesla Vimperk vyráběla nějakých 80 souprav televizních měřících zařízení ročně a dodávala je za dolary do zemí RVHP (pro mladší čtenáře - Rady vzájemné hospodářské pomoci, sdružující země socialistického tábora), a také na Kubu. Všude tam technici z Tesly jezdili přístroje oživovat, takže jistý kontakt se světem jim úplně nechyběl. Pak ale hlavní odběratel, Sovětský svaz, začal mít nouzi o dolary, odbyt výrobků postupně vázl a práce ubývalo.

"V té době jsme mívali stále připravený takzvaný pohotovostní kus. To byla sestava pouze s jedním namontovaným přístrojem, celkem jich tam přišlo víc než deset. Na vrchnost to působilo jako dobrá rozpracovanost výroby," připomněl s úsměvem Pavel Randák.     

Řeč přišla i na postupný přechod Tesly Vimperk do nového podniku Rohde & Schwarz v devadesátkách. Hlavní role prý při tom sehráli pan Kadeřábek z Tesly, který vládl němčinou, a pan Rohde Schwarz, který jednou projížděl Vimperkem. Zajímal se o výrobu v místní Tesle, pak začali spolupracovat a v květnu 2001 už pro německého partnera představovala vimperská produkce tak strategickou úroveň, že Teslu Vimperk koupil.

Všichni pracovníci, kteří chtěli, přešli do Rohde & Schwarz se svými smlouvami. Od té doby se podnik stále rozvíjí, má i vlastní vývoj a zaměstnává 800 lidí v částečně třísměnném provozu, což je asi desetkrát víc pracovníků, než kdy měla samotná Tesla Vimperk. Pracují v ní i dnes někteří její bývalí zaměstnanci, brigádnicky třeba i Pavel Randák.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Stezka odvahy v arboretu strašila i bavila desítky dětí

FOTO: Volarské slavnosti dřeva zdobila nejen tradiční řemesla

FOTO: Prachatický noční požární útok družstev byl bojovný

FOTO: KreBul připravil zahradní pouť s kapelou i tombolou

FOTO: Poštovní v Prachaticích patřila opět muzikantům i dětem

Černobílé Prachaticko 1985: Co je pod bazénem v Prachaticích?

FOTO: Bavorovská pouť lákala davy lidí a nabídla jim klasiku

FOTO: Velká cena Netolic se běžela letos o osmdesát tisíc korun

FOTO: Prázdninové trhy na Skalce jsou pohodové. Chodí i cizinci

FOTO: Prachatická U-rampa, nejstarší v Evropě, oslavila 35 let

Černobílé Prachaticko 1980: Vystavovali krásu, radost a užitek

Ve vimperské Parkboudě vzpomínali na Mykoproduktu a OSP

FOTO: Floutek rozdával radost a zábavu v pěší zóně v Poštovní

FOTO: Country senioři tančili i hráli pro domov poničený tornádem

Černobílé Prachaticko 1980: Autokemping Podroužek vždy lákal

Černobílé Prachaticko 1980: V JZD Rábín vyjeli do ječmenů

FOTO: Prvorepublikové fotografování lákalo ve Volarech i letos

FOTO: Na Winterbergu vládl divoký středověk a ohňová show

FOTO: Na Slavnostech medu vládla pohoda i s Ivanem Mládkem

FOTO: Staročeská konopická v Lažišti zvonila smíchem a radostí

FOTO: Na Slavnosti chleba v Lenoře vládly opojné vůně a chutě

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena