Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Prachatická U-rampa, nejstarší v Evropě, oslavila 35 let

PRACHATICE - 16/8 2021 - 10:28 – Přátelskými závody oslavila v sobotu 14. srpna U-rampa v Prachaticích 35. narozeniny. Svátek skejťáků se opravdu vydařil.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Po loňské opravě vypadá nejstarší U-rampa v Evropě docela k světu a hlavně se v ní může jezdit. Také se na ní v sobotu odpoledne proháněli sportovci nejen z Prachatic, ale i různých míst republiky a ze zahraničí. Nestor nejen prachatických skejťáků Miroslav Bartoš nejprve poskytl rozhovor televizi, vysvětlil štábu, proč je důležitá tvrdost koleček, projel se před kamerou na prkně ve skateparku, a pak u velké rampy přijímal registrace závodníků a citlivě komentoval příjemné odpoledne. 

Pořadatelé z oddílu skateboardingu prachatického Tatranu vypsali závody v kategoriích dětí do 15 let, mazáků 40-49 let, endoprotéz 50 let a víc a nakonec testosteronů 16-39 let. První dvě skupiny jsme pro vás fotili. Mezinárodní punc dodal přátelským závodům skateboardista z Uplandu v Kalifornii.

Nebylo nutné být profík, stačila chuť si zazávodit a odvaha. Mnozí mladí skejťáci si totiž poprvé v životě vyzkoušeli U-rampu s výškou 270 centimetrů. Hlavním rozhodčím závodu byla domácí úrampová legenda a mistr republiky v U-rampě z roku 1987 Franta Zíka. V hledišti na lavičkách zasedli závodníci, přátelé, známí, děti a vnoučata skejťáků.

Na to, jak to bylo před pětatřiceti lety, se vzpomínalo na fb skateboardového oddílu:

Naše účko bylo postaveno s nadšením partou zapálených skejťáků, a to svépomocí. Na koupi materiálu jsme si vydělávali sběrem a prodejem kovového šrotu a pořádáním diskoték.

Část konstrukce se svařila z vyřazených topenářských trubek různých průměrů, tedy šrotu, za který jsme nemuseli platit. Ohnutí profilů a plechů na požadovaný rádius nám zhotovili zdarma svazáci v místní továrně na ventilátory ZVVZ. Vše ostatní jsme si dělali amatérsky, avšak s obrovským zápalem a touhou, sami.

V době zrodu byla naše U-rampa označena co do kvality za nejlepší účko v ČSSR (Československu). To spolu s krásným prostředím malého města na úpatí Šumavy rozhodlo, že se v příštích letech v Prachaticích každoročně konaly závody Československého poháru. Často pak i mistrovství republiky a hlavně od roku 1986 prestižní SUMMERCAMP, na který se již v jeho druhém ročníku v roce 1987 podařilo získat celou západoevropskou špičku a hlavně sk8 superhvězdu světového formátu Marka Gonzalese z USA. To bylo před pádem železné opony něco nepředstavitelného a pro všechny zúčastněné obrovský zážitek doslova z říše snů.

Od té doby se v prachatickém účku projela spousta dalších slavných jmen světového skateboardingu. Například Bucky Lasek, Tom Penny, Tim Brauch, Omar Hassan, Allan Mesquita, Brewce Martin, Tas Pappas, Chris Pastras, Peter Smolik, Kris Markovich, Remy Stratton a další.

V roce 1986 jsme netušili, že naše - z nadšení a s láskou stvořené účko -  bude stát a fungovat ještě v roce 2021. Je to i známka toho, že jsme chudí a nebyly prostředky ani vůle mocných, aby se staré zbořilo a postavilo se místo něj nové, větší a dokonalejší. I díky tomu je pravděpodobně naše prachatická U-rampa tou nejstarší na stejném místě stojící a stále funkční U-rampou v Evropě. A kdo ví, třeba i na světě...

 

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

Černobílé Prachaticko 1980: Vystavovali krásu, radost a užitek

Ve vimperské Parkboudě vzpomínali na Mykoproduktu a OSP

FOTO: Floutek rozdával radost a zábavu v pěší zóně v Poštovní

FOTO: Country senioři tančili i hráli pro domov poničený tornádem

Černobílé Prachaticko 1980: Autokemping Podroužek vždy lákal

Černobílé Prachaticko 1980: V JZD Rábín vyjeli do ječmenů

FOTO: Prvorepublikové fotografování lákalo ve Volarech i letos

FOTO: Na Winterbergu vládl divoký středověk a ohňová show

FOTO: Na Slavnostech medu vládla pohoda i s Ivanem Mládkem

FOTO: Staročeská konopická v Lažišti zvonila smíchem a radostí

FOTO: Na Slavnosti chleba v Lenoře vládly opojné vůně a chutě

FOTO: Umělci ve Volarech ozdobili týdenní workshop vernisáží

FOTO: Na noční prohlídku Vimperka přišel i Johann Steinbrener

FOTO: Ve vimperském Dřevopodniku pracovali samí všeumělové

FOTO: Na workshopu vzniká výtvarno, které bude stát za to vidět

FOTO: Rychlořezba dřevosochařů v městském parku opět nadchla

Černobílé Prachaticko 1979: Pionýrský tábor s výukou ruštiny

FOTO: Volary hostí šestý výtvarný workshop umělců z devíti zemí

FOTO: Volarští poseděli v pondělí na rynku a užili si Modrý dým

FOTO: Malinové slavnosti v Malenicích chutnaly, ale také bavily

FOTO: Festival VIVAT VILA! #2 ukázal v Prachaticích řadu šancí

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena