OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Džemy Rose Garden opět míří do Staré radnice

ROZHOVOR - Výrobky prachatické královny marmelád Jozefíny Růžičkové se podruhé představí v kombinaci se sýry na místních gastronomických přehlídkách.

 

# Sobota 7/6 2025 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Dvě prachatické gastronomické přehlídky zaměřené na sýry, ryby a víno, které dvě desetiletí pořádá místní sommelier Michal Kočan, i letos nabídnou ojedinělý gurmánský zážitek. A to ochutnávku sýrů s džemy a marmeládami. Sýry dodají hlavně čeští mlékaři a džemy s marmeládami tu nabídne prachatická značka Rose Garden. Za tou stojí Jozefína Růžičková pyšnící se více než stovkou ocenění z britské soutěže World's Original Marmalade Awards.

Ochutnávku sýrů s džemy a marmeládami v kombinaci s kvalitními víny nabídli Michal Kočan a Jozefína Růžičková v Prachaticích poprvé loni jako gurmánskou specialitu doplňující hlavní zaměření přehlídek. Jde o dezertní záležitost, se kterou se Michal Kočan setkal na svých cestách ve Francii, ale na kombinaci těchto druhů potravin lze narazit i v anglické nebo libanonské kuchyni.

Loni návštěvníci přehlídek mohli ochutnat kombinace čtyř druhů sýrů a čtyř druhů džemů a marmelád. Jaké džemy a marmelády se na přehlídkách objeví letos, jsme se zeptali přímo Jozefíny Růžičkové.
Vycházím z loňské zkušenosti na přehlídkách a z přípravy na ně, kdy jsme ochutnávali velké množství různých druhů sýrů s rozličnými džemy a marmeládami. Tehdy jsme si ujasnili, že například šípky, citrusy, švestky, višně a další peckoviny se k sýrům krásně hodí, zatímco třeba jahody spíše ne. Letos proto opět vybereme některý ze šípkových džemů. V nabídce mám čistý šípek, šípek s vanilkou nebo šípek se skořicí s hřebíčkem. Poslední dvě jmenované varianty byly opakovaně oceněné na mezinárodní gastronomické soutěži Great Taste ve Velké Británii. Určitě také nebude chybět jeden nebo dva zástupci citrusových marmelád, kterých mám v nabídce desítky druhů. Většina z nich má ocenění z World's Original Marmalade Awards ve Velké Británii. Švestka bude letos pro změnu zastoupena kořeněným čatní a novinkou bude rybízový džem, který se k sýrům nebo i paštikám taky náramně hodí.

Sýry jste zvolili k degustaci stejné?
Výběr sýrů bude velmi podobný. Už vloni jsme použili průřez různými druhy od zrajících, s bílou plísní na povrchu až k tvrdým. A kromě sýrů z kravského mléka jsme třeba fíkovo-hruškový džem s kubánským rumem ochutnávali s kozím sýrem.

Budou tedy letošní kombinace sýrů s džemy a marmeládami nějak jiné?
Párování konkrétních sýrů ke konkrétním džemům zatím ponecháme jako překvapení. Určitě se ale budeme řídit tím, že k jemnějšímu sýru zvolíme jemnější džem nebo marmeládu a výraznější sýry zvládnou i pikantnější marmeládu, tak aby celková chuť byla harmonická a vyrovnaná a jedna chuť nepřebíjela tu druhou.

Jaké ohlasy jste vlastně loni na přehlídkách zaznamenala?
Zatím jsem se zúčastnila pouze jednou a ohlas od návštěvníků byl velmi pozitivní. Samotné je překvapilo, jak dobře mohou chutnat různé druhy sýru s něčím sladkým, jako je džem nebo marmeláda.

Přehlídky Ryby a víno a Sýry a víno budou arkády, sál a sklepy prachatické Staré radnice hostit letos 13. a 14. června. Veřejnost je sem zvána po oba dny vždy na dobu mezi sedmnáctou a dvaadvacátou hodinou. Program přehlídek nabízí web http://syryrybyavino.cz/ a vstupenky je možné kupovat v předprodeji v infocentru na Velkém náměstí.

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky