
# Sobota
7/6 2025 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl
Dvě
prachatické gastronomické přehlídky zaměřené na sýry,
ryby a víno, které dvě desetiletí pořádá místní
sommelier Michal Kočan, i letos nabídnou ojedinělý
gurmánský zážitek. A to ochutnávku sýrů s džemy a
marmeládami. Sýry dodají hlavně čeští mlékaři a džemy s
marmeládami tu nabídne prachatická značka Rose Garden.
Za tou stojí Jozefína Růžičková pyšnící se více než
stovkou ocenění z britské soutěže World's Original
Marmalade Awards.
Ochutnávku
sýrů s džemy a marmeládami v kombinaci s kvalitními víny
nabídli Michal Kočan a Jozefína Růžičková v Prachaticích
poprvé loni jako gurmánskou specialitu doplňující hlavní
zaměření přehlídek. Jde o dezertní záležitost, se kterou
se Michal Kočan setkal na svých cestách ve Francii, ale
na kombinaci těchto druhů potravin lze narazit i v
anglické nebo libanonské kuchyni.

Loni návštěvníci přehlídek mohli ochutnat kombinace čtyř
druhů sýrů a čtyř druhů džemů a marmelád. Jaké džemy a
marmelády se na přehlídkách objeví letos, jsme se
zeptali přímo Jozefíny Růžičkové.
Vycházím z loňské zkušenosti na přehlídkách a z přípravy
na ně, kdy jsme ochutnávali velké množství různých druhů
sýrů s rozličnými džemy a marmeládami. Tehdy jsme si
ujasnili, že například šípky, citrusy, švestky, višně a
další peckoviny se k sýrům krásně hodí, zatímco třeba
jahody spíše ne. Letos proto opět vybereme některý ze
šípkových džemů. V nabídce mám čistý šípek, šípek s
vanilkou nebo šípek se skořicí s hřebíčkem. Poslední dvě
jmenované varianty byly opakovaně oceněné na mezinárodní
gastronomické soutěži Great Taste ve Velké Británii.
Určitě také nebude chybět jeden nebo dva zástupci
citrusových marmelád, kterých mám v nabídce desítky
druhů. Většina z nich má ocenění z World's Original
Marmalade Awards ve Velké Británii. Švestka bude letos
pro změnu zastoupena kořeněným čatní a novinkou bude
rybízový džem, který se k sýrům nebo i paštikám taky
náramně hodí.
Sýry jste zvolili k degustaci stejné?
Výběr sýrů bude velmi podobný. Už vloni jsme použili
průřez různými druhy od zrajících, s bílou plísní na
povrchu až k tvrdým. A kromě sýrů z kravského mléka jsme
třeba fíkovo-hruškový džem s kubánským rumem ochutnávali
s kozím sýrem.

Budou tedy letošní kombinace sýrů s džemy a marmeládami
nějak jiné?
Párování konkrétních sýrů ke konkrétním džemům zatím
ponecháme jako překvapení. Určitě se ale budeme řídit
tím, že k jemnějšímu sýru zvolíme jemnější džem nebo
marmeládu a výraznější sýry zvládnou i pikantnější
marmeládu, tak aby celková chuť byla harmonická a
vyrovnaná a jedna chuť nepřebíjela tu druhou.
Jaké ohlasy jste vlastně loni na přehlídkách
zaznamenala?
Zatím jsem se zúčastnila pouze jednou a ohlas od
návštěvníků byl velmi pozitivní. Samotné je překvapilo,
jak dobře mohou chutnat různé druhy sýru s něčím
sladkým, jako je džem nebo marmeláda.
Přehlídky Ryby a víno a Sýry a víno budou arkády, sál a
sklepy prachatické Staré radnice hostit letos 13. a 14.
června. Veřejnost je sem zvána po oba dny vždy na dobu
mezi sedmnáctou a dvaadvacátou hodinou. Program
přehlídek nabízí web
http://syryrybyavino.cz/ a vstupenky je možné
kupovat v předprodeji v infocentru na Velkém náměstí.



|