OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Vynikající kuchař, sýry i s džemy a skvělá vína!

ZPRÁVA - Na jubilejním gurmánském svátku v Prachaticích se představí letos nový kuchař, stovka vín, padesát sýrů a opět také světově oceňované prachatické džemy.

 

# Středa 21/5 2025 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Už po dvacáté bude možné v Prachaticích vyrazit na gastronomické přehlídky slibující snoubení chutí a vůní sýrů a vín a ryb a vín. Opět je tu totiž připraví místní sommelier Michal Kočan v arkádách a sklepích renesanční Staré radnice na Velkém náměstí. I letos přitom půjde o kulinářský a gurmánský zážitek, který nabídne kvalitní potraviny hlavně od jejich českých producentů.

Přehlídky budou i letos dvoudenní. Veřejnost se může do Staré radnice vydat v pátek a v sobotu 13. a 14. června vždy v době od sedmnácti do dvaadvaceti hodin. Lístky je možné v předprodeji koupit v městském informačním centru, které sídlí také ve Staré radnici. Jako každý rok tu nebude chybět ani tradiční hudební doprovod prachatického hudebního uskupení Koko Koko Kolegyně.

Letos se navíc na přehlídky, které se původně konaly v oddělených termínech, vrátí také profesionální kuchařské studio, do kterého se postaví nový kuchař. A to Michal Gožo – majitel a šéfkuchař českobudějovické restaurace La Vié. Jde o zkušeného kuchaře s praxí třeba i z jihočeského Kongresového hotelu Dvořák nebo Hotelu Palcát. Před několika lety navíc získal bronzové ocenění v celorepublikové soutěži Global Chef Chalenge.

Michal Gožo připraví rybí speciality teplé i studené kuchyně. „Přípravu pokrmů z čerstvých ryb na grilu bude návštěvníkům prezentovat přímo před jejich zraky a zároveň ji bude poutavě komentovat,“ slíbil hlavní organizátor přehlídek Michal Kočan s tím, že letošní kuchyň přehlídek se zaměří hlavně na jednoduchost, kvalitu a autentické chutě. Bude se tu tak hodně grilovat bez tuku na bylinkách.

A protože mělo samé pozitivní ohlasy, objeví se na přehlídkách znovu také snoubení chutí a vůní sýrů a džemů od prachatické královny marmelád Jozefíny Růžičkové. Její džemy a marmelády oceněné hodně dlouhou řadou medailí World’s Original Marmelade Awards bude možné ochutnat na kvalitních českých sýrech.

Tato neobvyklá kombinace potravin je známá například ve Francii nebo Libanonu a je lehká a osvěžující zejména v kombinaci s vynikajícími víny, kterých nabízí přehlídky tradičně kolem stovky. Josefína Růžičková a Michal Kočan přitom tuto kulinářskou zajímavost představili ve Staré radnici poprvé loni a ukazuje se, že se jejich nápad ujal.

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky