
# Středa
21/5 2025 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl
Už po
dvacáté bude možné v Prachaticích vyrazit na
gastronomické přehlídky slibující snoubení chutí a vůní
sýrů a vín a ryb a vín. Opět je tu totiž připraví místní
sommelier Michal Kočan v arkádách a sklepích renesanční
Staré radnice na Velkém náměstí. I letos přitom půjde o
kulinářský a gurmánský zážitek, který nabídne kvalitní
potraviny hlavně od jejich českých producentů.
Přehlídky
budou i letos dvoudenní. Veřejnost se může do Staré
radnice vydat v pátek a v sobotu 13. a 14. června vždy v
době od sedmnácti do dvaadvaceti hodin. Lístky je možné
v předprodeji koupit v městském informačním centru,
které sídlí také ve Staré radnici. Jako každý rok tu
nebude chybět ani tradiční hudební doprovod
prachatického hudebního uskupení Koko Koko Kolegyně.
Letos se
navíc na přehlídky, které se původně konaly v oddělených
termínech, vrátí také profesionální kuchařské studio, do
kterého se postaví nový kuchař. A to Michal Gožo –
majitel a šéfkuchař českobudějovické restaurace La Vié.
Jde o zkušeného kuchaře s praxí třeba i z jihočeského
Kongresového hotelu Dvořák nebo Hotelu Palcát. Před
několika lety navíc získal bronzové ocenění v
celorepublikové soutěži Global Chef Chalenge.
Michal Gožo
připraví rybí speciality teplé i studené kuchyně.
„Přípravu pokrmů z čerstvých ryb na grilu bude
návštěvníkům prezentovat přímo před jejich zraky a
zároveň ji bude poutavě komentovat,“ slíbil hlavní
organizátor přehlídek Michal Kočan s tím, že letošní
kuchyň přehlídek se zaměří hlavně na jednoduchost,
kvalitu a autentické chutě. Bude se tu tak hodně
grilovat bez tuku na bylinkách.
A protože
mělo samé pozitivní ohlasy, objeví se na přehlídkách
znovu také snoubení chutí a vůní sýrů a džemů od
prachatické královny marmelád Jozefíny Růžičkové. Její
džemy a marmelády oceněné hodně dlouhou řadou medailí
World’s Original Marmelade Awards bude možné ochutnat na
kvalitních českých sýrech.
Tato
neobvyklá kombinace potravin je známá například ve
Francii nebo Libanonu a je lehká a osvěžující zejména v
kombinaci s vynikajícími víny, kterých nabízí přehlídky
tradičně kolem stovky. Josefína Růžičková a Michal Kočan
přitom tuto kulinářskou zajímavost představili ve Staré
radnici poprvé loni a ukazuje se, že se jejich nápad
ujal.






|