Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  ROZHOVOR: Živé Prachatice navrhují pro město zimní stadion

PRACHATICE - 14/1 2021 - 16:44 – Živé Prachatice a zejména jejich zastupitel Michal Piloušek přichází s ideou, která zřejmě rozpoutá v Prachaticích velkou diskusi.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, studie poskytly Živé Prachatice  

  

Michal Piloušek otevírá otázku, která se v Prachaticích nejen ve sportovních kruzích občas přetřásá už několik desetiletí. Jde o myšlenku postavit zimní stadion i v Prachaticích. Tato úvaha se řeší v podstatě od doby, kdy vznikl zimní stadion ve Vimperku, a Prachatice dostaly bazén. A už několik týdnů na tom Michal Piloušek pracuje.

Potřebují Prachatice zimní stadion?

Dle analýzy Českého svazu ledního hokeje je patrné, že Prachatice jsou největším okresním městem v České republiky bez zimního stadionu a také největší spádovou oblastí bez stadionu na jihu Čech.

Jak daleko úvahy a přípravy projektu jsou?

Na osobním jednání se sportovním ředitelem hokejového svazu panem Rachotou mimo jiné bylo potvrzeno, že pro hokejový svaz jsou Prachatice prioritou číslo jedna v podpoře vybudování zimního stadionu, na což se vážou zajímavé možnosti dotací a podpory.

Podobný projekt se asi těžko obejde bez dotací. Jaké jsou v tomto směru možnosti?

Poprvé se nabízí možnost až sedmdesátiprocentní dotace Národní Sportovní Agentury na výstavbu stadionu, dále je připraven typový projekt, který je za symbolickou částku Český svaz ledního hokeje připraven Prachaticím poskytnout a snížit tak zásadně náklady na projektování i následnou údržbu. Je třeba říct, že lepší podmínky nikdy pro stavbu nebyly a asi ani nebudou.

O jak nákladný projekt by šlo?

Celková náklady včetně projekčních prací se pohybují okolo 100 milionů korun, tedy spoluúčast města vychází přibližně na 30 milionů korun. Celková suma se samozřejmě může měnit dle dispozic místa pro stavbu a také pokud by město chtělo projekt obohatit například o parkoviště, hřiště nebo další atraktivity.

A jak by vycházely provozní náklady?

Málo známým faktem je, že za poslední čtyři roky technologie chlazení a následné rekuperace udělaly obrovský skok. Díky tomu se zásadně až o tři čtvrtiny snížily provozní náklady na chod stadionu oproti zařízením z 80. let. Příkladem, že stadion může vydělávat, jsou soukromé projekty i v menších městech, kde se daří držet vyrovnané rozpočty či pouze mírně schodkové (500 000 Kč/rok), kdy deficit doplácí město ze svého rozpočtu, stejně jako provozy kulturních zařízení nebo bazénů. Zásadním zdrojem příjmů je potom pronájem ledové plochy hobby hokejistům, kteří dnes dojíždí do Vimperka nebo Strakonic. V budoucnu by bylo přínosné založit i místní oddíl, který by mohl vychovávat nové hokejisty/tky a krasobruslaře/ky. Důležitým benefitem by v budoucnu mohlo být nalákání větších týmů, kterým Prachatice mají rozhodně co nabídnout. Dle nezávislých odborníků má právě sportovní zařízení města v Prachaticích (bazén, posilovna, welness, krytá hala, atletický areál, okolní traily pro běh a kolo, workoutové hřiště) ideální zázemí pro pořádání špičkových soustředění.

Sloužil by stadion hlavně hokejistům nebo i široké veřejnosti?

Dle studií, které jsme měli možnost vidět je zřejmé, že hlavními návštěvníky stadionů v České republiky jsou rodiny s dětmi na veřejné bruslení, dále místní školy, kdy bruslení je součástí tělesné výchovy a samozřejmě také oddíly hokeje a krasobruslení. Krytý stadion v letních měsících může nabídnout kurty pro míčové hry nebo plochu pro uspořádání koncertů. Součástí projektu je samozřejmě i bufet či restaurace, parkovací plocha nebo prostory pro přednášky a suchou přípravu sportovců.

Jak bude Vaše snaha pokračovat?

Nyní pokračujeme v práci na zajištění detailů a zkušeností provozovatelů nových zimních stadionů, tak abychom měli maximum podkladů k veřejné, politické i odborné prezentaci celého projektu. Věříme, že si tato myšlenka najde své podporovatele a jsme připraveni přesvědčit její odpůrce o pozitivních dopadech výstavby podobné haly.

Jaká lokalita nebo lokality by pro zimní stadion přicházely v úvahu?

Prozatím se snažíme vytipované lokality zhodnotit z pohledu technického, tedy zda se tam stavba vejde, zda jsou na místě dostatečné přípojky energií a podobně, ale také z hlediska praktického. Je třeba vzít v úvahu dochozí vzdálenost pro děti, blízkost základních a středních škol, možné synergie se sportovním areálem na Tatraně, ale také parkovací plochy, snížení rizika narušení životního prostředí. Uvědomujeme si, že hala by neměla rušit klidné bydlení a podobně. Předesílám, že všechny zmíněné cíle pravděpodobně nepůjde naplnit, to ale neznamená, že je nemůžeme pojmenovat a mířit k maximálně efektivnímu kompromisu.

Jednali už jste o tomto nápadu a projektu s koalicí?

Jednání se starostou města je v plánu v příštím týdnu, následně se sejdu se zástupci dalších stran. Doufám, že všichni přistoupí k jednání konstruktivně a dokáži kolegům vysvětlit, o jak unikátní příležitost se jedná.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena