Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Do zvonice bude lákat skřítek Zvoníček i zvon pamatující Žižku

VIMPERK - 28/2 2021 - 10:38 – Vimperský odbor školství, kultury a cestovního ruchu zveřejnil, na co bude lákat do městské zvonice. Chybět tu nebude ani skřítek.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto Vladimír Kunc a Město Vimperk

  

Vimperská městská zvonice prochází už třetí týden rekonstrukcí, která ji má od léta opět zpřístupnit veřejnosti (Práce na zpřístupnění městské zvonice ve Vimperku začaly). A odbor školství, kultury a cestovního ruchu nyní zveřejnil, na co bude expozice uvnitř zvonice zaměřena, kromě výhledu na město, náměstí a zámek.

„K vidění zde bude zachovalý hodinový stroj a hlavně tři různě staré zvony. Ten nejstarší z roku 1419 se jmenuje Maria Hilf, je starší než zvonice samotná - ta byla postavena až kolem roku 1500 - a je jedním z nejstarších zvonů v Čechách,“ uvedla pro novináře referentka odboru Lenka Pechoušková.

Zvon, který pamatuje císaře Zikmunda, krále Václava IV nebo Jana Žižku, přežil husitské bouře, Třicetiletou válku i oba světové konflikty 20. století. Kromě něj se ve zvonici nachází také umíráček z roku 1839. „A roku 2013 přibyl zvon Inocenc, který vyrobil ve své holandské dílně jeden z posledních českých zvonařů Petr Rudolf Manoušek. Tehdy se na něj složili vimperští občané a rodáci, kteří žijí za hranicemi,“ dodala Lenka Pechoušková.

Na děti bude ve zvonici čekat infopanel se skřítkem, který dostal jméno Zvoníček. Vysvětlovat bude i to, jak se zvony vyrábí, že mají své tóny a chybět tu nebude ani zvonkohra, na které si budou moct malí návštěvníci vyzkoušet zvonění na různé druhy zvonků. A dospělí návštěvníci zvonice se dozví zajímavosti z historie zvonice i příběhy vimperských zvonů.

Přes pět století stará zvonice je pozdně gotickou stavbou z doby kolem roku 1500, která pamatuje období rozmachu po povýšení Vimperka na město. Z té doby zůstalo do dnešních dnů kamenné ostění vchodu, sokl s gotickou kordonovou římsou v patře a část původního arkýře. Zvonice byla nově upravena v roce 1866 po požáru, který v roce 1861 zničil střechu, kopuli a velkou část barokní výzdoby. Poslední zbytky zřejmě cenných barokních maleb v průčelí věže byly odstraněny při úpravách v roce 1909. Na spodní straně zvonice se nachází pamětní desky věnované obětem 1. světové války.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena