Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Práce na zpřístupnění městské zvonice ve Vimperku začaly

VIMPERK - 8/2 2021 - 15:39 – Dnes začala stavební část prací na opětovném zpřístupnění vimperské zvonice. Radnice ji chce otevřít o letních prázdninách.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Dnešní začátek stavební fáze oprav městské zvonice potvrdila naší redakci Renata Lešková z odboru školství, kultury a cestovního ruchu. Tento odbor nyní připravuje režim, který bude po opětovném zpřístupnění zvonice platit pro návštěvníky. Ti na ni nemohou od roku 2013, kdy to zakázal odborný posudek z bezpečnostních důvodů.

Stavební úpravy zvonice budou stát město 1,733 milionu korun. „Investice se stává ze stavební části, což jsou omítky, oprava oken a dveří, podlahy v přízemí, bezpečnostních opatření a druhá část se týká elektroinstalace – to jsou nové rozvaděče, nová kabeláž, nové osvětlení a požární zabezpečovací systém,“ řekl už loni pro prachatickoNEWS.CZ místostarosta Zdeněk Kuncl.

Část nákladů město pokryje i z dotace na obnovu památek, kterou každoročně dostává od státu. „Počítáme tam také s částkou na vybavení interiéru, aby prohlídka byla pro návštěvníky zajímavá,“ řekla starostka Jaroslava Martanová. Podle místostarosty by mělo jít o sumu do sto tisíc korun.

Obor školství, kultury a cestovního ruchu nyní řeší například to, aby expozice byla zajímavá i pro děti a interaktivní a také časy otevření, způsoby objednávání i brigádníky na průvodcovské služby. Představit režim chce odbor do léta. Podle místostarosty Zdeňka Kuncla město počítá s otevřením nejpozději od 1. července.

Kromě hodinového stroje, který pamatuje Jiráska, a neotřelého výhledu na město, by zvonice měla nabídnout i prohlídku zvonů. Maria Hilf je jedním z nejstarších českých stále funkčních zvonů, kterému je už 601 let a zažil i Žižku a husitské války. Navíc zvonice nabídne výhled i na zámek, který prochází obnovou a v květnu se má opět otevřít pro turisty.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena