Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Šumavu by ve sněmovně mohl zastupovat starosta Vostradovský

ŠUMAVA - 22/2 2021 - 13:14 – Prachaticko má dalšího kandidáta pro podzimní parlamentní volby. Na kandidátce Pirátů a Starostů se objeví také starosta šumavské Kvildy.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: Zdeněk Přibyl a Antonín Smola

  

Piráti a Starostové jsou první, kteří představují své kandidáty pro blížící se sněmovní volby. Nyní už mají společnou kandidátku hotovou do desátého místa a na jejím šestém a sedmém místě má zástupce i Prachaticko. Prvním známým kandidátem se stal Júsuf Traore, který kandiduje za Piráty (Prachaticko má prvního kandidáta na poslance. A to za Piráty).

A Starostové na sedmé místo kandidátky vybrali v regionu populárního starostu Kvildy Václava Vostradovského. Vzhledem k současným preferencím Pirátů a Starostů se oba pohybují někde kolem spodní hranice reálné šance mandát poslance získat. Pomoct by jim k tomu mohly i preferenční hlasy z Prachaticka, kde oba patří ke známým osobnostem veřejného dění a politiky.

Zcela vpravo Václav Vostradovský v rámci ukázky přestřelky o Kvildu. Láska k vojenské historii je jedna z věcí, díky kterým je kvildský starosta znám i v širším regionu.

Letos jednapadesátiletý Václav Vostradovský vede Kvildu jako starosta už patnáctým rokem. Před tím tu dělal místostarostu a celkově se v komunální politice pohybuje přes dvacet let. Obec, o kterou se stará, je nejvýše položenou šumavskou a českou obcí a také asi nejnavštěvovanějším místem Čech při přepočtu na počet obyvatel. Obec se sto čtyřiceti obyvateli navštíví ročně přes milion turistů.

„Ve sněmovně se chci případně zaměřit na dvě témata. Pandemie bude mít drtivé ekonomické dopady například na rozvoj cestovního ruchu, který je asi nejvíce postižen krizí a nejenom pro náš kraj je to nosné téma. Dalším tématem, které je mi blízké, je určitě životní prostředí,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ starosta, který se aktivně zapojuje do diskusí o budoucnosti Šumavy a národního parku.

Ukázka bitvy v Prachaticích.

Václav Vostradovský se také loni stal krajským zastupitelem a je i dlouholetým krajským místopředsedou Starostů. Podílel se rovněž na řadě projektů, které přesahují rozsah kraje a Kvildy. Je například v koordinační radě Mikroregionu Šumava – Západ, ale i opakovaně místopředsedou Euroregionu Šumava – jihozápadní Čechy.

Veřejnosti je znám také jako aktivní účastník ukázek bitev z druhé světové války. Například z osvobozování Kvildy. „V roce 2015 jsem založil Klub vojenské historie Gabreta, jehož jsem předsedou. Klub je nezisková organizace sdružující členy, kteří se spolupodílejí na ochraně a uchování památek z oblasti vojenské historie a přispívají tak k uchování materiálních a duchovních hodnot z této oblasti historie od prvního osídlení až po současnost. Organizuji řadu akcí připomínajících naší historii po celém Jihočeském kraji,“ uvádí k tomu na stránkách jihočeských Starostů.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena