ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Viděli jsme klášter Metten a keltský archeopark

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM – Česko-bavorský spolek Zlatá stezka za sebou má další úspěšnou a zajímavou akci. Vyrazili jsme do kláštera s velkou knihovnou a za Kelty.

      

  

 

 # Sobota 17/6 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Milan Skolek, spolek Zlatá stezka

Před týdnem 10. června jsme se vydali na výlet a za poznáním do sousedního bavorského regionu v oblasti Deggendorfu, do kláštera Metten, s cílem co nejvíce poznat historii a kulturu našich sousedů, i s vazbami na naše dějiny. Klášter Metten je opatství sv. archanděla Michaela, řádu Benediktinů.

Klášter je známý především svou rozsáhlou a historicky cennou knihovnou a gymnáziem. Jako většina klášterů provozuje i hospodářskou činnost. Společně s klášterem Niederaltaich patří k nejstarším bavorským klášterům, jejichž úkolem bylo kolonizovat Bavorský les, případně expandovat i dále do Čech. V komplexu kláštera se také nachází významný, historicky cenný kostel archanděla Michaela. Celý klášterní komplex je svým rozsahem výjimečný.

Druhým navštíveným místem byl archeologický park Gabreta v Lichtenau (cca 4 km od Ringelai a 10 km od Grafenau). Gabreta byl v době antiky název pohoří na bavorsko-českém pomezí. V tomto zábavném parku je vybudována replika keltské osady. V nynějších šesti historických domech si lze udělat představu o životě našich keltských předků.

Keltové zde žili před více než dvěma tisíci lety, v té době byli velmi vyspělou civilizací. Můžeme zde vidět, jak žili a pracovali například tkalci, hrnčíři, kováři, pekaři a jiní řemeslníci. Také lze nahlédnout do obytných prostor, zjistit co vařili, jedli, jak spali a jak se oblékali.

Keltové také pečovali o svá pole a o zvířata, také pěstovali mnoho léčivých bylinek. Byli dobrými léčiteli. Vyznávali i duchovní hodnoty. V areálu je také tématicky (Keltsky) zaměřená restaurace, jejíchž služeb každý využil po svém, dle ohlasu ke spokojenosti. Pověstnou třešničkou na dortu bylo po celou dobu výletu překrásné počasí. - Poděkování patří organizátorům a tlumočníkům.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky