ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prachatická mezigenerační zahrada s novinkami

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM – Mezigenerační zahrada na Zlaté stezce 145 v Prachaticích byla jako každý rok v rámci celostátního Víkendu otevřených zahrad „otevřená“.

      

  

 

 # Středa 14/6 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY: Hana Rabenhauptová

 FOTO: Jakub Imbera a Zdeněk Krejsa a Hana Rabenhauptová

Vlastně je otevřená celoročně. Schází se zde lidé při akcích jako je Piknik proti samotě, sportovní hry, hudební vystoupení, adventní neděle nebo výstavy. SeniorPoint Prachatice se do Víkendu otevřených zahrad a otevírání Mezigenerační zahrady zapojuje již několik let.

Rok letošní byl ozvláštněn renovací zahrady. Společnost Kaufland a Nadace Via věnovaly KreBulu v rámci grantové výzvy Už to roste, už to klíčí finanční prostředky ve výši 64.000, - Kč na úpravy mezigenerační komunitní zahrady.

A proč komunitní zahrada? Tak například ženy z Komunitního centra Na půdě, pod MAS Šumavsko přidaly ruku k dílu a do květináčů zasadily rostliny donesené ze svých zahrádek, nebo členové Klubu zdravotně postižených Prachatice připravili (nastříhali větvičky, donesli písek) náplně do hmatového chodníčku.

A mezigenerační – komunitní zahrada také proto, že se v ní schází děti, dospělí, senioři. Přišel místostarosta města Jan Kotrba, zastupitel a ředitel společnosti KreBul Zdeněk Krejsa (domácí), zástupce Komise sociální a prevence kriminality Jindřiška Pokorná, a mnoho dalších hostů, náhodných kolemjdoucích a pozvaných přátel.

A k jakým proměnám vlastně v zahradě došlo? Vybudoval se a naplnil hmatový chodníček, pás keřů s borůvkami, rybízem a angrešty, vysadily se trvalky do vyvýšených truhlíků, osadila se nově bříza kulatou lavičkou, u lípy byla odstraněna podpůrná konstrukce, nakoupeny byly nové stoly a židle, osazena byla všechna okna kvetoucími květinami, ostříhán byl motýlí keř, několikrát posečená tráva, zametené chodníčky, instalované sudy na dešťovou vodu na zalévání, osazeny květináče rostlinami, které si dobrovolníci přinesli, vykopán a srovnán terén u domu, vyložen kameny, usazen byl kuželník, ostříhán břečťan, přenesena knihobudka, ukotven stolek k jednání, zavěšena zvonkohra z keramiky na strom, nainstalováno pítko pro ptáčky, usazen hmyzí domeček a také nová budka pro ptáčky, nově nainstalována venkovní výstava fotografií, nařezané dřevo na oheň…

Velké poděkování patří společnosti Kaufland a Nadaci Via za poskytnuté finanční prostředky a dárkový poukaz na nákup občerstvení, městu Prachatice, Technickým službám města Prachatice, Ivanu Koubovi, Jakubovi Imberovi, Jiřímu Gabrielu Kalimovi, Zdeňkovi Krejsovi a všem, kdo se jakýmkoliv způsobem podílel na pracích v zahradě.

Otevření zahrady znamenalo nejen seznámení se změnami zahrady, ale také venkovní výstavou fotografií z proměny, výstavou fotografií Umíme se postavit na vlastní nohy. K výstavě Klára Kavanová Mušková dodala: „Je to báječný nápad, jak tímto způsobem ukázat světu potřebnost, hloubku a zároveň křehkost těchto lidí - zdaleka nejen na vozíčku...“

K zabavení se byla nabídnuta dílnička s malováním kamínků. A také sport, který se v zahradě nabízí, ať jsou to kuželky, šipky, balanční prkno, či běžky. Nechyběla dobrá nálada, zpěv nevidomých sester Marie a Jarmily Šímových, dobrá káva, čaj z meduňky, přímo ze zahrady.Všichni, kdo se v zahradě zastavili, dostali dárek v podobě semínek (slunečnic, řeřichy, hrachu, afrikánů..) k zasazení.

Klára Kavanová Mušková závěrem všem návštěvníkům a prachatické komunitní zahradě popřála spoustu květů, motýlů, včelek, vláhy a nálady lidí v ní pracovat, dýchat, odpočívat a pobývat...

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky