ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Montessori předškoláci znovu ve Vodňanech

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM – Rok se s rokem sešel a předškolní děti z Montessori Prachatice při ZŠ a MMŠ Národní vyrazily na tradiční výlet do střediska MEVPIS ve Vodňanech.

      

  

 

 # Úterý 13/6 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Tereza Müllerová, průvodkyně Montessori Prachatice

Do Vodňan jsme společně vyrazili ráno vlakem z Prachatic a dopoledne nás po svačině čekal první z výukových programů – Tajemství vody - pod vedením lektorky Petry Plachtové. Při něm děti odhalily řadu předmětů, které spojovala nějakým způsobem voda, a děti si navzájem pantomimicky ukazovaly, k jakým činnostem je potřebujeme?

Pak se dozvěděly o tom, odkud bereme vodu, která nám teče z kohoutku? Kudy kapička vody putuje, jak dlouhá a složitá je to cesta, co jí čeká v úpravně pitné vody a jak dlouho trvá, než si jí natočíme do sklenice, nebo se s ní umyjeme. Dozvěděly se, že spláchnutím do odpadu její cesta nekončí. Že je potřeba vodu vyčistit, než jí vrátíme zpět do přírody, do přirozeného koloběhu vody.

Dozvěděly se také, jak funguje čistírna odpadních vod a jak máme s vodou zacházet, aby se znečištěná nedostala do přírody, kde může různě uškodit všemu živému. Také zjistily, jak lze vodou šetřit, protože vodou bychom měli všichni šetřit, i když máme pocit, že u nás je jí dostatek.

Na toto téma děti shlédly příběh o holčičce Ayshe z Etiopie, které každý den trvá deset hodin, než dojde pro pět litrů vody, kterou nosí své rodině a která jim na celý den musí stačit a Aisha tak ani nemůže chodit do školy. Vše, co se děti dozvěděly, si následně názorně vyzkoušely, včetně toho, že si zkusily podělit o trochu vody se všemi ostatními.

Odměnou jim pak byla možnost podívat se a dotknout se živých ryb – mohly se blíže setkat s mníkem, línem, ploticí, okounem, jeseterem, nebo i se “zlatou rybkou“.

Po skvělém obědě děti vyrazily na poznávací výlet kolem soustavy vodňanských rybníků až na Stezku čápa Vodňana, kde si mohly vyzkoušet aktivity na jednotlivých stanovištích a vyhrát si na lesním houbovém hřišti. Cestou zpět na večeři jsme společně ještě zašli ke genetickému rybářskému centru rybářské fakulty, objevili jsme plody chráněné kotvice plovoucí a prozkoumali jsme z blízka jez na Blanici.

Také děti ještě otestovaly atletický areál na Sokolské louce a vyhrály si na úhořím hřišti v areálu MEVPISu. Byl to den nabitý pohybem i vědomostmi, tak jsme pak po přečtení pohádky v klidu všichni spokojeně usnuli.

Ráno jsme před snídaní stihli rozcvičku a po posilnění na nás čekal další program, tentokrát na téma “V rybníce je živo“. Petra nám tentokrát povídala o tom, co vše by mělo v rybníce žít, aby byl rybník udržitelný, aby se v něm i kolem něj dařilo jak rostlinám, tak živočichům.

Děti vkládaly do rybníka jednotlivé články potravní pyramidy, zkoumaly rostliny, pozorovaly plankton okem i pod mikroskopem, zkoumaly vodní hmyz, napodobovaly žabí koncert, poznávaly po hlase vodní ptactvo a také lovily, přenášely ryby a užily skvělou hru „na štikáče“.

Na závěr každý z nich dostal osvědčení o absolvování výukových programů a krásnou drobnost na památku, do školky jsme si také odvezli novinku – environmetnálně laděnou knihu Uršula plave domů z pera Miroslava Bočka, jednoho z letorů. Pak už na nás všechny čekal skvělý oběd, děti se ještě naposledy proběhly, vyhrály si na úhořím hřišti a pak už jsme společně vyrazili na cestu na nádraží, při které jsme si ještě pochutnali na zmrzlině.

Vodňany a program v MEVPISu byli jako vždy skvělé, čas tam strávený utekl jako voda a naše předškolní děti si tak odnáší překrásnou vzpomínku, zážitky i vědomosti. Všechny byly skvělé a přespávací pobyt, který byl pro mnohé z nich prvním bez rodičů, zvládly už jako školáci a školačky! Tak ahoj zase za rok!

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky