ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Zimní hora hostí krásu šumavské krajinomalby

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM – Vimperský zámek zve v letošní sezóně na výstavu, která dává šumavské krajině něco navíc a něco o ní odhaluje očima současných malířů.

      

  

 

 # Pondělí 12/6 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Eva Reitspiesová, kurátorka výstavy

Zámek Vimperk v letošní sezoně nabízí návštěvníkům výstavu nazvanou Šumava v obrazech Věry Kubík Kdolské a Václava Martínka. Je na ní představena krajinomalba se šumavskou tématikou v podání dvou současných malířů - dlouholetých milovníků místních hor.

„Jde o druhou celosezónní výstavu konající se v nově zrekonstruovaných prostorách zámecké galerie po rozsáhlé několikaleté obnově. Expozice a sbírky Muzea Vimperska, které na zámku spravujeme, obsahují mnoho příkladů krajinářských děl zobrazující minulou podobu Šumavy. Jsme proto rádi, že můžeme návštěvníkům zprostředkovat i tvorbu nejnovější a to díla dvou současných malířů intenzivně ztvárňujících právě šumavskou krajinu,“ sdělil Vojtěch Brož, kastelán Státního zámku Vimperk.

Akademická malířka Věra Kubík Kdolská (*1946) je původem ze severní Moravy a většinu života strávila v Praze, ovšem k Šumavě má velmi blízký vztah. Až donedávna, po několik desetiletí, trávila vždy značnou část roku na své chalupě na Korkusově Huti.

Svá oblíbená místa především z okolí Vimperka zpracovává s romantickým nádechem a v sytých svěžích barvách. V jejích olejomalbách lze snadno rozpoznat inspiraci starými mistry – navazuje na tradici českého malířství i na holandské krajináře.

Václav Martínek (*1953) je amatérský výtvarník a šumavský rodák, který celý život žije ve Zdíkově. Kresbě a malbě se věnuje ve volném čase už dvacet pět let. V devadesátých letech 20. století získával zkušenosti u akademického malíře Josefa Sahuly v Prachaticích. Na výstavě můžete vidět jeho díla provedená technikami olejomalby, pastelu a akvarelu.

Návštěvníci na obrazech poznají známá místa od Boubína přes Luzný po Roklan, údolí šumavských řek i středověké kostelíky v Albrechticích a na Mouřenci nad Annínem u Sušice. Především jeho vyobrazení šumavských slatí se vyznačují velkým smyslem pro zachycení jejich tajuplné atmosféry.

Výstava Šumava v obrazech Věry Kubík Kdolské a Václava Martínka potrvá v galerii Muzea Vimperska na vimperském zámku do 29. října. Vstup je možný v rámci vstupenky na návštěvnické okruhy Horní zámek a Muzeum Vimperska.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky