ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Pacienty hospice potěšila ministerská návštěva

PRACHATICE/OD ČTENÁŘŮ – Ve středu zavítal v rámci návštěvy jihočeského kraje do Hospice sv. Jana N. Neumanna ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

      

  

 

 # Pátek 9/6 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Robert Huneš, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna

 foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí 

Vláda ve středu 7. června zasedla odpoledne ve Vimperku a ministr Marian Jurečka přijel do Prachatic do Hospice sv. Jana N. Neumanna před tímto výjezdním zasedáním. Pan ministr se živě zajímal o historii areálu, neboť jeho součástí je rodný dům sv. Jana N. Neumanna. Dnes v místnosti, kde se tento světec narodil, má kapli zdejší komunita kongregace sester boromejek. Ta propůjčila své majetky bezúplatně k dispozici službě o potřebné.

Posléze místopředseda vlády zavítal za pacienty. Ti byli očividně potěšeni z nečekané návštěvy. Opravdu, na přítomné dýchly časy důstojných lidských vztahů - úcty k autoritě ze strany jedné a zájmu a pokory ze strany druhé. Shodou okolností měl pan ministr možnost se také zastavit a krátce pomodlit u právě zemřelé pacientky.

Následovala zastávka v hospicové kapli sv. Jana Pavla II. Dedikována byla v den beatifikace (1. 5. 2011) velkého polského papeže a stala se tak nejstarší kaplí toho jména na světě. Stalo se tak prostřednictvím biskupa Jiřího Paďoura, jenž nakonec svoji pozemskou pouť v našem hospici završil.

Ve druhé části návštěvy proběhla beseda s pětadvaceti řediteli různých sociálních zařízení z Prachaticka a okolních okresů. Po jistém napětí v úvodu nad závažnými tématy v pomáhajících profesích se rozhořela živá diskuse. Pan ministr si ředitele získal svojí otevřeností a živým zájmem o společnou věc.

Snesla se na něj spousta zkušeností, často hořkých. Osobně si dělal pečlivé poznámky a projevil autentický zájem o potřeby a těžkosti ve službách, které pomáhají nejslabším v naší společnosti. Věřím, že po návštěvě prachatického hospice v něm budou mít o kousek většího zastánce.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky