ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Na Šumavu přijeli na zkušenou lesníci z Gruzie

ŠUMAVA/Z REDAKČNÍHO @ – Na začátku května se konala v lesích Města Volary konference o udržitelném hospodaření přispívajícím ke zmírnění klimatických změn.

      

  

 

 # Pondělí 15/5 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY: Robert Zeman   

Městské lesy Volary uvítaly zástupce Obecních lesů Zbytiny - Tomáše Kubernu, Městských lesů Prachatice - Jana Pěstu, zástupce NP Šumava - Jana Kozla a představitele NP Tušsko Lado Kachoidze, ředitele CHKO Tušsko, Irakli Aptarauli, vedoucího ochrany přírody CHKO Tušsko a Vachtang Giunaidze, ředitele NP Tušsko. Velmi zvídavým a aktivním byl Alexander Pitschleauri, starosta města Akhmeta ležícího v gruzínské Kachetii přímo pod majestátným Kavkazem.

Účastníky konference přivítala starostka Volar Martina Pospíšilová a na dálku pozdravila v zastoupení velvyslance ČR Petra Mikysky v Gruzii Jana Zelingerová. Dopolední část se nesla ve znamení prezentací ředitele městských lesů Volary M. Řežábka. První představila v kostce systém hospodaření v Městských lesích Volary ohledem na udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Druhá ukázala, jak městská organizace krok po kroku pracuje na využívání obnovitelných zdrojů energie ve prospěch chodu a ekonomiky organizace.

Odpoledne se účastníci po pracovním obědě v městském hotelu Bobík seznámili v lese s pracemi při těžbě i rozvoji lesa. Ve čtvrtek se gruzínští kolegové seznámili s NP Šumava. V pátek 5. května se seznámili Gruzínci s hospodařením v Městských lesích Prachatice, kde je provázel jednatel Jan Pešta spolu s Petrem Mankem.

Odpoledne je přijal starosta Prachatic Jan Bauer. V podvečer v kavárně Volné směry v Křišťanově ulici představili NP Tušsko veřejnosti v rámci veřejné prezentace. Konferenci i páteční aktivity tlumočila Oksana Kalouskova z Českých Budějovic.

Účast gruzínských návštěvníků by nebyla možná bez zásadní finanční podpory Městských lesů Volary. Konference se konala s podporou Výboru regionů v rámci programu Eulocal. Všichni účastníci již nyní věří, že první setkání bude základem pro pozdější spolupráci.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky