ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Od robotů lesem až k čarodějnickému dopoledni

PRACHATICE/OD ČTENÁŘŮ – Minulý měsíc byl ve školce na Skalce pestrý. Končila tu příprava na zápisy, programovalo se, děti vyrazily do lesa i na čarodějnický rej.

      

  

 

 # Čtvrtek 4/5 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY:

 MŠ Skalka - Čapková Eva a foto kolektiv učitelek

Duben ještě tam budem! Jak naznačuje tato pranostika, tak to i letos v dubnu opravdu bylo. Sluníčko se nám nějak nechtělo ukázat a aprílové počasí nás nešetřilo. I tak nás to ale neodradilo od různých pestrých aktivit.

Na začátku měsíce nás čekala poslední návštěva školy před zápisem na základní školy. Navštívili jsme ZŠ Národní. Bylo pro nás připraveno tradičně přivítání formou občerstvení a čaje. Poté následovala prohlídka školy. Seznámili jsme se nejen s prostředím, ale i s prvňáky a ti nám ukázali, jak to u nich chodí. Vyrobili jsme si tam ptáčka a vypracovali pracovní listy.

Neminuli nás ani dešťové dny kdy pršelo tak, že jsme bohužel nemohli být venku, nebo jsme pobyt venku z důvodu stálého deště zkrátili. Deštivé počasí jsme využili k seznámení s technikou Blue-Bot. Blue–bot je robot, který je programovatelný jak pomocí tlačítek na jeho těle, tak i přes Bluetooth s pomocí počítače, tabletu nebo chytrého telefonu.

Jeho průhledný kryt umožňuje dětem prozkoumat elektroniku uvnitř, což podněcuje zájem o techniku. Tento interaktivní robot je proto ideálním nástrojem pro výuku algoritmů a jednoduchého programování, a proto je vhodný pro děti v mateřské škole. Pomáhá dětem rozvíjet logické myšlení, prostorovou představivost, plánování a základní matematické dovednosti.

Vyzkoušeli jsme si i Qobo – robota. Qobo je šnek, který seznamuje děti s programováním bez nutnosti použití displeje. Tento robot je vhodný pro děti již od tří let a ukazuje jim, že si mohou hrát a programovat i bez tabletu nebo počítače. Qobo se programuje jednoduše pomocí 30 karet s pokyny, které jsou uspořádány jako puzzle. Děti se tak přirozeně učí programovat formou hry.

Samozřejmě jsme využili i krásných slunečních dnů k dobíjení energie při pobytu venku. Chodili jsme na procházky do lesíka, kde jsme kromě her a stavění domků z přírodnin pozorovali, jak se probouzí příroda. Také jsme si upletli pár věnečků z pampelišek, a pokud se nám podařilo narazit na nějakého probuzeného živočicha, mohli jsme si ho detailně prohlédnout v pozorovacím kelímku. Mohli jsme pozorovat krom mravenců, žížal, i živočichy neznámé (např. Drabčíka), které se nám pomocí aplikace v telefonu podařilo identifikovat. Žádný tvor nepřišel k újmě, všechny jsme je po prohlédnutí opět pustili do trávy.

Nakonec jsme tento měsíc završily Čarodějnickým dopolednem. Čarovali jsme, vařili kouzelné lektvary (míchání barev), soutěžili, tančili, dokonce si někteří z nás vyzkoušeli lítání na koštěti. Kostým byl samozřejmostí. Všichni jsme si to moc a moc užili.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky