ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Příprava mladých zdravotníků nově interaktivně

PRACHATICE/Z REDAKČNÍHO @ – Výuku mladých zdravotníků Českého Červeného kříže se nám podařilo posunout na další úroveň s pomocí interaktivního monitoru.

      

  

 

 # Úterý 11/4 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Zuzana Pelikánová – Český Červený kříž Prachatice

Ten byl pořízen díky Fóru dárců a programu ČSOB pomáhá regionům. A jak přesně výuce mladých zdravotníků napomůže? Nejčastěji se děti učí prožitkem při takzvaných modelových situacích. Na začátku setkání si většinou stanovíme téma, kterému se chceme věnovat. Není to ale vždy tak, že s tématem přichází jen lektorka. Děti mívají spoustu zvídavých dotazů, kde třeba i reagují na aktuální události kolem nich.

Pro přípravu modelové situace je velmi důležitá role figuranta – ne všechno se dá slovně vysvětlit, často je lepší to vidět. Proto je pro výuku zásadní možnost přehrávání videí – budoucí figurant tak může nejprve shlédnout, jak vypadá například epileptický záchvat, budoucí pomáhající pak vidí postupy první pomoci. Následně s lektorem modelovou situaci připraví, zdravotníci si zopakují, kde mají lékárničku, připraví se prostředí…

Nedílnou součástí modelových situací je nově i kameraman – vždy někdo z dětí má úkol nahrávat průběh akce. Po ukončení vše vyhodnotíme z pohledu zraněného i pomáhajících mladých zdravotníků. Při vyhodnocení má zhlédnutí videa veliký význam – mladí zdravotníci mohou situaci nahlédnout z jiného úhlu. Někdy si situaci promítneme i s odstupem týdne a děti, které se ten den neúčastnily, si zase všímají jiných detailů než ty zainteresované.

Kromě výukových videí využíváme i výukové aplikace zaměřené na zdravovědu a první pomoc. V minulosti i děti samy připravovaly kvízové testy z první pomoci prostřednictvím platformy Kahoot. A proč jsme pořídili právě interaktivní monitor?
Jde o nejjednodušší možnost projekce, která při setkáních šetří čas, pro děti je využívání techniky již naprosto přirozenou věcí, lektorům pomáhá snadněji předávat poznatky a navíc se v budoucnu dá propojit i s resuscitačními modely a sledovat tak kvalitu resuscitace.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky