ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Dobrovolníci darovali seniorům sounáležitost

PRACHATICE/Z REDAKČNÍHO @ – Senioři z domova Mistra Křišťana se zapojili do Pochodu pro mozek. Navzdory své omezené pohyblivosti. Pomohli jim dobrovolníci.

      

  

 

 # Neděle Zmrtvýchvstání 9/4 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Hanka RH+ Rabenhauptová

Pochod pro mozek je jednou z aktivit, kterou vymyslela pražská obecně prospěšná společnost Právě teď. Ta se věnuje osvětě i aktivitám pro aktivní seniory a snaží se bojovat se stereotypy o věku. Letos se tento pochod konal v rámci Národního týdne trénování paměti proto, že pravidelné cvičení pomáhá udržet jasnou mysl.

V Prachaticích se na pochod pro mozek vydali senioři z Domova seniorů Mistra Křišťana na vozících i s chodítky poslední březnový den. Postarali se o to lidé z projektu Cvičení šité na míru, ze SeniorPointu Prachatice a velká spousta dobrovolníků z městského úřadu a celého města.

Dobrovolníci pomohli s doprovody. Více než pětatřicet seniorů s omezeným pohybem tak mohlo vyrazit z areálu domova na procházku v doprovodu svých osobních strážců. A kudy a kam vedla trasa? Každý se chtěl podívat jinam - někdo na Skalku do DPS za kamarádkou, někdo směrem Svatopeterskou cestou, jiný kolem sídliště, další do města a někdo dle svých sil třeba jen do Šnečí ulice či ke Coopu a zpět.

Průvodci nejenže dostali školení, jak zacházet s vozíky i chodítky a jak pomoci, ale každý zvlášť si intuitivně povídali se svými svěřenci – o květinách, rozkvetlých stromech, zajímavých oblacích, autech, kde v jakém domě kdo bydlí, jak se jmenuje pes, kterého právě potkali a jak se jmenoval ten jejich doma… A o to právě šlo. Darovat čas a chvilku pocitu sounáležitosti.

Každá dvojice, trojice dostala balónek na cestu, aby byla rozpoznatelná. Balónek posloužil také při závěrečném cvičení v jídelně, které bylo cílem, našeho společného úsilí. Za krásného počasí jsme snad krásné odpoledne nabídli pětatřiceti seniorům a seniorkám, a to nás může těšit nejeden víkend. Děkujeme všem dobrovolníkům - takové množství jsme skutečně nečekali. Hodně nám to při organizaci pomohlo.

Chůze je nejpřirozenější, nejvhodnější, nejjednodušší a nejlevnější pro nás všechny. Jak uvedla společnost Právě teď ve svém propagačním materiálu: Cílem tohoto pochodu je připomenout široké veřejnosti to, na co často zapomínáme, že jak funguje náš mozek, výrazně souvisí s naší fyzickou a mentální kondicí a zdravotním stavem.

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky