ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Noc v knihovně proměnila Prachatice ve Stínadla

PRACHATICE/Z REDAKČNÍHO @ – Prachatická městská knihovna i letos pozvala děti na takzvanou Noc s Andersenem. A ta nabídla nejen spánek mezi knihami.

      

  

 

 # Úterý 4/4 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Lucie Jiraňová - Městská knihovna Prachatice

U příležitosti narození známého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena se v českých knihovnách již od roku 2000 koná Noc s Andersenem. Tuto noc plnou dobrodružství prožilo v Městské knihovně Prachatice letos z pátku 31. března na sobotu 1. dubna patnáct dětí – účastníků pololetní hry Toulavé knížky a jejich kamarádů.

Program letošního ročníku byl tematicky zaměřen na Rychlé šípy, neboť od prvního vydání těchto příběhů o partě dobrých přátel letos uplyne již 85 let! Večer proto zahájil spisovatel David Jan Žák, který děti seznámil se svoji nejnovější knihou Tleskač a malým dětským čtenářům povyprávěl o své lásce ke skautingu, samozřejmě také k Rychlým šípům a dalším knihám Jaroslava Foglara.

V průběhu povídání se venku setmělo a na účastníky Noci s Andersenem čekala noční hra v temných Prachaticích, které připomínají tajemné uličky knižních Stínadel. Děti měly za úkol vyluštit pět částí šifrovaného vzkazu, který jim napověděl, kde v knihovně na ně čeká malá truhlička s pokladem.

Před uložením ke spánku čekala na odvážné spáče noční prohlídka temné knihovny v pyžamkách. Cestu nám ukazoval jen svit baterky a různá zákoutí knihovny vypadala v tomto světle úplně jinak, než za dne. A potom už se děti začaly pomalu ukládat do svých spacáčků, vzaly si do rukou knížku a užily si krásné usínání. Protože, co může být krásnějšího, než spánek mezi knihami. A to ve společnosti kamarádů, kteří jsou všichni moc fajn, stejně jako byli dobří kamarádi v partě Rychlých šípů.

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky