ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  S knihovnou uvidíte domorodé Kanárské ostrovy

PRACHATICE/Z REDAKČNÍHO @ – Do Prachatic míří hudebnice Monika Srncová, která představuje ojedinělým způsobem Kanárské ostrovy z pohledu domorodce.

      

  

 

 # Sobota 1/4 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Monika Srncová - Projekt Šuhajky a Canarias Origin

Cílem besed je přiblížit ostrovy z pohledu domorodce a představit nejen některé hudební nástroje, ale i kulturní krásy, které běžnému turistovi zůstanou skryty. Dalším cílem je také zvýšit povědomí o důležitosti ostrovů v historicko-kulturním vývoji Španělska a Latinské Ameriky.

To vše bude probíhat prostřednictvím série besed, které se v období od března do dubna dostanou do různých míst České republiky. V Prachaticích se naskytne příležitost v úterý v Radničním sále, do kterého zve i prachatická městská knihovna. Na konci tu bude prostor pro otázky a odpovědi a pro prohlídku hudebních nástrojů.

Toto turné je určeno k podpoře financování projektu "Šuhajky", který si klade za cíl dokumentovat a vzájemně prezentovat tradiční kulturní dědictví České republiky v zahraničí. Tento projekt bude možné v rámci přednášky podpořit finančně, publikacemi, případně také darem menších předmětů tradiční lidové výroby, jako například: velikonočními kraslicemi, výrobky z kukuřičného šustí, předměty zdobenými technikou modrotisku, keramikou, publikacemi věnovanými lidové hudbě a folkloru Čech, Moravy a Slezska. Dary budou použity k prezentování České lidové kultury v zahraničí.

CANARIAS ORIGIN

Vzdělávací projekt, který využívá kultury a hudby jako interkulturního mostu, aby se Kanárské ostrovy dostaly do povědomí z bližšího, kulturního pohledu rezidenta, a který podporuje motivaci studentů španělštiny a hispánských studií.

Dalším z cílů této iniciativy je přiblížit studentům španělský jazyk prostřednictvím interaktivní výuky a navázat vazby mezi kulturními institucemi na mezinárodní úrovni. Tato iniciativa spolupracuje s muzei, knihovnami, univerzitami, školami a hudebními ústavy.

ŠUHAJKY PROJECT

Projekt Šuhajky je vzdělávací a kulturní projekt tradičního i klasického žánru, který ve Španělsku více než pět let podporuje a propaguje českou kulturu a hudbu, který již byl prezentován nejen na souostroví ale i v Národním národopisném muzeu v Madridu. Kromě českých koncertů a přednášek se realizují i srazy bilingvních i nových rodin většinou za doprovodu nějaké kulturně-výchovné aktivity.

MONIKA SRNCOVÁ

Umělkyně s dvacetiletou mezinárodní kariérou. Narodila se v bývalém Československu, kde se vždy zajímala o hudbu a kulturu. V roce 1998 absolvovala ZUS v Brně, kde byla členem a sólistou několika skupin věnujících se duchovní a lidové hudbě. Od svého příchodu do Španělska před devatenácti lety se věnuje tvorbě divadelních představení pro divadla a hotely se specializací na tanec a akrobacii s ohněm. Její vystoupení ji zavedlo do zemí jako Tunisko, Indie, Egypt nebo Anglie.

Na Tenerife absolvovala studium v oboru housle a oboru viola pod vedením Branimira Hristova a Macareny Pesutic na Vysoké konzervatori v Santa Cruz de Tenerife. Kromě toho studovala operní zpěv u kanárské sopranistky Carmen Acosta. Zúčastnila se mistrovských kurzů mimo jiné u Nancy Fabiola Herrera, Martha Matheu (Liceum), Ricardo Estrada a Raquel Lojendio.

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky