ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Projekt návratu výrazového skla otevře Rubikon

ŠUMAVA/Z REDAKČNÍHO @ – V Kašperských Horách začne za pár dní výstava, která má otevřít projekt návratu skla na Šumavu. Ten má partnery i z našeho okresu.

      

  

 

 # Sobota 25/3 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

 Šárka Ladýřová, kurátorka projektu   

Výstava umělecké skupiny Rubikon je prvním počinem v rámci filantropického projektu SKLO-GL&SS, který si klade za cíl vrátit na Šumavu sklo v jeho moderní, umělecké podobě, ve funkci výrazového, nikoli užitého, materiálu a média. Partnery projektu jsou Muzeum Šumavy v Sušici, Státní zámek Vimperk a Galerie Dolní Brána v Prachaticích.

Rubikon je skupina umělců, kteří ve své tvorbě využívají sklo jako expresivní výrazový materiál. Vznikla v roce 1997 z iniciativy magistra Ivo Křena - kurátora jedinečné sbírky skla Východočeského muzea v Pardubicích. Před 25 lety, v roce 1998, měli tamtéž první společnou výstavu jeho zakládající členové Bohumil Eliáš (1937 - 2005), Jaroslav Matouš (1941 - 2018), Jan Exnar (*1951), Jaromír Rybák (*1952) a Ivo Křen (1964 -2020). Bohumil Eliáš mladší (*1980) se ke skupině připojil v roce 2005, Marián Volráb (*1961) je členem Rubikonu od roku 2009.

Během čtvrt století umělci společně s přizvanými hosty vystavovali v řadě institucí i zemí. Zvláště výstava na Islandu byla pro všechny silným a inspirujícím zážitkem. Skupina společně vyjížděla na legendární Plenéry - například do Bezdružic na Tachovsku či Komorní Lhotky v Beskydech. Zatím poslední výstavu skupiny Rubikon hostilo v roce 2018 Západočeské muzeum v Plzni.

Když v roce 2020 nečekaně zemřel kurátor skupiny Ivo Křen, měla jeho ztráta na všechny doslova paralyzující účinek. Společná setkávání se po této tragické události utlumila. O to více je nám potěšením, že se podařilo tuto jubilejní výstavu - a zároveň poctu kurátorské práci Ivo Křena - zorganizovat a že jde pro všechny členy skupiny po letech opět o setkání radostné.

Rubikon jsem pro zahájení celého projektu nevybrala náhodně. Koncept Ivo Křena, s nímž skupinu zakládal a vedl, je zcela v souladu s mým přesvědčením o tom, jakým směrem by se měla prezentace použití skla jako expresivního výtvarného média ve 21. století nadále ubírat. Druhým důvodem je fakt, že se zde nabízí široká škála technik a podob možností využívání skla jako výrazového, nikoli užitého materiálu, s nimiž se zde mohou návštěvníci seznámit.

Výstava umělecké skupiny RUBIKON v Kašperských Horách bude slavnostně zahájena 1. dubna v 17.00 hodin.

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky